Overborgmester: Vi bør ophæve kontrakt med Nemlig-selskab

20210914-113249-L-1920x1280we
- Min indstilling vil være, at vi skal ophæve kontrakten med Intervare på baggrund af de sager, der har været. Intervare har helt grundlæggende ikke levet op til vores arbejdsklausul, siger Sophie Hæstorp Andersen. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
- Min indstilling vil være, at vi skal ophæve kontrakten med Intervare, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Det bør ikke længere være Nemlig.coms moderselskab Intervare, der bringer mælk og toiletpapir ud til ældre borgere i København.

Det mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), skriver Politiken.

Meldingen fra den københavnske overborgmester kommer på dagen, hvor kommunens borgerrepræsentation skal tage stilling til, om man endeligt skal opsige kontrakten med det omstridte selskab.

- Min indstilling vil være, at vi skal ophæve kontrakten med Intervare på baggrund af de sager, der har været. Intervare har helt grundlæggende ikke har levet op til vores arbejdsklausul, siger Sophie Hæstorp Andersen til Politiken.

Københavns Kommune og Intervare har samarbejdet i 20 år. Uenighederne startede, da kommunen sidste år undersøgte chaufførernes arbejdsforhold. Det skete i kølvandet på en række mediehistorier om kritisable løn- og arbejdsforhold hos Intervares datterselskab Nemlig.com. Kommunens kontrol afslørede underbetaling og dårlige arbejdsforhold hos de ansatte.

Stridens kerne handler dog om chaufførernes status. Københavns Kommune og Intervare er uenige om, hvorvidt chaufførerne, der leverer dagligvarer til ældre københavnere, betragtes som lønmodtagere eller selvstændige. Det er centralt, fordi en ansat chauffør er dækket af kommunens arbejdsklausul, mens det ikke er tilfældet for ejeren af en selvstændig virksomhed.

Over for Politiken understreger Intervare, at chaufførerne er "selvstændige erhvervsdrivende", men ifølge Københavns Kommunes indsatsteam mod social dumping er der dog ikke tale om reelle selvstændige, og chaufførerne er derfor at betragte som ansatte hos Intervare. 

Intervare afviser dog at bryde kommunens arbejdsklausul.

- Vi har levet op til alt det, Københavns Kommune har bedt os om. Vi lever i dag op til krav, som ingen andre tilsvarende leverandører lever op til, og det er principielt og kan danne præcedens for alle andre leverandører i kommunen, så vi havde oprigtigt troet, at Socialdemokratiet ville besinde sig. Det gjorde de ikke, så det er klart, at det ser svært ud inden mødet i aften (torsdag, red.). Men vi tror selvfølgelig til det sidste, at fornuften sejrer, skriver Mikkel Pilemand, kommerciel direktør i Intervare i et skriftligt svar til Politiken.

Her understreger han samtidig, at man vil indbringe sagen for retten, hvis Københavns Kommune opsiger kontrakten.

GDPR