Politikere bakker op om lønløft til sygeplejersker: Tag pengene fra corona-krigskasse

20190909-152117-A-1920x1281we__1_
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Sygeplejerskerne skal have et lønløft nu og her, og pengene skal komme fra regeringens coronakrigskasse, mener flere partier.

5.000 kroner mere om måneden til sygeplejerskerne.

Det kan være med til at løse de stigende problemer på landet sygehuse, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen til Jyllands-Posten.

Professor og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet foreslog onsdag, at regeringen med henvisning til den særlige situation på sundhedsområdet kan bevilge penge fra den såkaldte krigskasse, som er afsat til uforudsete coronaomkostninger, til regionerne. De kan så give sygeplejerskerne de ekstra lønkroner. På den måde blander regeringen sig ikke i overenskomsterne, men lader det i stedet være op til regionerne at lave lokale aftaler med sygeplejerskerne.

Grete Christensen bakker op om ideen.

- Vi kan ikke tåle at sidde på hænderne ret meget længere, og vi kan fint leve med, at regionerne forhandler og indgår lokalaftaler. I øvrigt har jeg da aldrig hørt, at det skulle være i strid med den danske model, når man bevilger læger flere penge for at slå sig ned i yderområder. Så kan man vel også give sygeplejerskerne mere i løn i den nuværende situation, siger sygeplejerskeformanden til Jyllands-Posten.

Og ifølge avisen er der også opbakning til forslaget fra både regeringens støttepartier og den borgerlige blok. De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, kalder det "fornuftigt", at man laver en aftale om, at sygeplejerskerne i en periode får nogle ekstra penge for at afvikle pukler i sundhedsvæsnet. SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, bakker også op, og peger på, at man med de lokale aftaler kan "undgå at smadre den danske model" samtidig med, at man får gjort noget ved sygeplejerskernes løn.

GDPR