Nu rammer milliardbesparelser: 9 ud af 10 kommuner forventer at fyre medarbejdere på jobcenterområdet

20210906-171503-4-1920x1280we
Som følge af besparelser på 1,1 milliarder kroner, står jobcentre rundt om i landet til at skulle fyre adskillige medarbejdere. Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Stort flertal af kommuner har allerede effektueret fyringer på beskæftigelsesområdet som konsekvens af pålagte besparelser fra Christiansborg, viser en spørgeskemaundersøgelse, A4 Beskæftigelse har foretaget. Mere end otte ud af ti jobcentre forventer at måtte lukke ned for tilbud til de ledige.

65 stillinger skal skæres væk i Odense Kommunes jobcenter og beskæftigelsesforvaltning. En stor del af medarbejderne står til at få en fyreseddel.

Og eksemplet fra Odense er langt fra en enlig svale.

En ny spørgeskemaundersøgelse, som A4 Beskæftigelse har foretaget blandt landets jobchefer, viser, at ni ud af ti jobcentre har fyret eller forventer at skulle fyre medarbejdere på grund af pålagte besparelser på 1,1 milliarder kroner. Besparelserne skal gå til at finansiere aftalen om tidlig pension, den såkaldte Arne-pension.

LÆS OGSÅ: Arne-besparelser rammer kommunerne hårdt: Risiko for lovbrud i indsatsen til de ledige

I undersøgelsen svarer 35 jobcenterchefer og arbejdsmarkedschefer, at de allerede har effektueret fyringerne, mens ni svarer, at de forventer, at besparelserne vil føre til afskedigelser. Kun fire ud af 48 respondenter svarer, at de undgår at skulle fyre.

Ifølge en af Danmarks mest anerkendte arbejdsmarkedsforskere - Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet - er det overraskende, at så mange kommuner skal afskedige medarbejdere på beskæftigelsesområdet.

"Vi kan se, at selv med de her Arne-besparelser skal der fyres medarbejdere derude. Det viser jo, at når de tre milliarder kroner skal findes, som regeringen lægger op til regeringsgrundlaget, vil det formentlig føre til omfattende fyringsrunder ude i jobcentrene," vurderer Thomas Bredgaard over for A4 Medier.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Minister: Ressourcer skal prioriteres bedre

A4 Medier har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til spørgeskemaundersøgelsen. I et skriftligt svar vil ministeren ikke forholde sig til spørgeskemaundersøgelsen, men fastholder, at beskæftigelsesindsatsen kan blive bedre og mere effektiv.

"Det er rigtigt, at jobcentrene skal finde besparelser. Den nuværende regering mener, at vi kan prioritere ressourcerne bedre, end vi gør i dag. Vi har en af de dyreste beskæftigelsesindsatser, når vi sammenligner os med andre lande," påpeger Ane Halsboe-Jørgensen til A4 Beskæftigelse.

Sparekrav rammer tilbud til ledige

Milliardbesparelserne rammer også de forskellige aktiveringstilbud, de ledige tilbydes. I spørgeskemaundersøgelsen svarer 84 procent af de kommunale jobchefer, at de kommer til eller allerede har måttet lukke ned for tilbud, fordi der ikke er råd.

Artiklen fortsætter under grafikken

I Ishøj Kommune har man allerede omlagt tilbuddene, så de i stedet for at købe dyre, eksterne indsatser hos eksterne leverandører, opretter interne tilbud, som er billigere. Samtidig kommer de eksterne tilbud i udbud, så man sikrer, at man får mest muligt for pengene, fortæller Jørgen Dan Pedersen.

”Vi kommer til at sende tilbud i udbud for at få skarpere priser hos de eksterne leverandører og tætte samarbejdsrelationer med høj kvalitet. Det kan enten spare nogle penge, som kan gøre godt for kommunekassen, når der skal spares, eller det kan give endnu bedre tilbud til borgerne, fordi vi får råd til bedre indsatser,” forklarer jobcenterchefen.

Læs hele historien og dyk yderligere ned i tallene i denne artikel fra A4 Beskæftigelse.

GDPR