Ny barselsmodel vil sikre kvinder gevinst helt ind i pensionsalderen

20210712-091606-2-1920x1280we
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
5. okt. 2021 08.55
Kvinders lange barsel har haft store konsekvenser for deres karriere, løn og pension, men hvis mere barsel øremærkes til faren fremmer det den økonomiske ligestilling, fastslår pensionsselskab.

Det giver kvinder en gevinst langt ind i pensionsalderen, hvis politikerne vedtager den barselsmodel, som arbejdsmarkedets parter har foreslået.

Det fastslår PFA, skriver Finans.

LÆS OGSÅ: Parterne svarer på barselskritik: - Det er ni uger, ikke ni år

En ny analyse fra Deloitte og Kraka-samarbejdet Small Great Nation viser, at kvinders indkomst i gennemsnit falder med 25 procent i forhold til mandens, hvis han ikke tager forældreorlov. Til gengæld er faldet under 5 procent hos de par, hvor manden tager 11 ugers barsel.

I modellen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) øremærkes netop 11 ugers barselsorlov til begge forældre. Dermed øremærkes en langt større andel end tidligere til faren, og det er et stort skridt i forhold til at udligne de store lønforskelle mellem mænd og kvinder, vurderer forbrugerøkonom hos PFA, Carsten Holdum.

- Kvinder har historisk set taget mere hånd om familien. De har taget barsel, måske valgt at gå ned i tid i en periode eller holdt et break fra arbejdslivet. Det har haft store konsekvenser for kvindernes karrieremuligheder og dermed også lønniveau og pensionsopsparing, siger han til Finans.

LÆS OGSÅ: Fædre jubler over barselmodel: - En af de bedste samfundsinvesteringer, man kan lave