Ny aftale sikrer fotografer og bladtegnere kompensation for digitale kopier

20170210-145409-4-1600x1064we
Det var undervisningssektoren, der luftede idéen om en aftale, da man ønskede at benytte digitale kopier af artikler i undervisningen på lovlig vis og samtidig gøre bedre brug af teknologiske løsninger. (Arkivfoto) Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
17. jun. 2022 11.07
Journalister, pressefotografer, bladtegnere og illustratorer får nu udbetalt en kompensation, når deres værker bliver brugt digitalt på undervisningsinstitutioner. Det er resultatet af en ny aftale.

Fremover kan medlemmerne af Dansk Journalistforbund (DJ) se frem til at modtage betaling, når deres artikler bliver digitalkopieret og brugt på undervisningsinstitutioner. 

Det er hovedpunktet i en aftale, som forvaltningsorganisationen CopyDan Tekst & Node har indgået med de private mediers brancheforening Danske Medier. 

Fotokopierede artikler, som bruges på undervisningsinstitutioner, har længe været omfattet af disse krav, men det er først med den nye aftale, at det udvides til digitale kopier. 

Digitale løsninger

”Forbrugernes adfærd har ændret sig gennem de sidste efterhånden mange år fra at være fotomaskine-kopiering til at være digital kopiering. Derfor er jeg glad for, at det nu endelig er lykkes DJ og de andre rettighedshavere i CopyDan Tekst & Node at blive enige om en aftale, som kommer mange af DJ’s medlemmer til gode," udtaler Tine Johansen, formand for DJ, via forbundets hjemmeside

Anders Rasch, administrerende direktør i CopyDan Tekst & Node, forklarer via DJ, at det var undervisningssektoren, der luftede idéen om en aftale, da man ønskede at benytte digitale kopier af artikler i undervisningen på lovlig vis og samtidig gøre bedre brug af teknologiske løsninger

Rettighedshaverne til teksterne bliver som udgangspunkt betalt på baggrund af individuelle indberetninger, der bliver foretaget af undervisningsinstitutionerne, oplyser DJ.

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

logo

Vil du læse hele artiklen?

Vi bringer dig nyheder
om dansk politik med fokus på
job, uddannelse og velfærd

89 kr
pr. måned

Bliv abonnent
A4 Aktuelt
Allerede abonnent?

Glemt kodeord