Ny trepartsaftale: Forældre får dagpenge, når børn hjemsendes

20001023-153217-1-1920x1148we
Ny aftaler betyder, at forældre med hjemsendte børn på grund af coronasmitte, får ret til dagpenge Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dugfrisk aftale betyder, at man genindfører dagpenge for forældre, hvis de skal holde deres børn hjemme på grund af coronasmitte.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) er tirsdag blevet enige om at genindføre dagpenge for forældre med hjemsendte børn og suspendering af arbejdsgiverperioden. 

Det er en konsekvens af den stigende coronasmitte i hele landet. Aftalen skal nu behandles i Folketinget.

Konkret betyder det, at forældre, der er nødt til at passe deres barn derhjemme, fordi barnet enten er smittet med covid-19 eller er nærkontakt til en smittet person, får ret til dagpenge.

Samtidig får arbejdsgiveren refusion for sygedage fra dag ét, når det handler om karantæne-ramte og corona-smittede.

"Helt nødvendigt"

Det kommer lønmodtagerne til gode, mener formand for FH, Lizette Risgaard. I en pressemeddelelse udtaler hun: 

"Lige nu stiger antallet af børn, der bliver hjemsendt på grund af smitte – det er meget vigtigt, at vi overholder myndighedernes råd og holder børnene hjemme. Målet er jo at holde smitten nede og samfundet så åbent som muligt. Derfor er det helt nødvendigt, at forældre trygt kan blive hjemme på dagpenge efter barselsloven og passe børnene."

Hos arbejdsgiverne er man også tilfredse med ordningen.

På det sociale medie Twitter skriver Jacob Holbraad, administrerende direktør for DA, at aftalen er helt på sin plads, da den stigende smitte betyder, at mange virksomheder oplever medarbejdere, der skal gå i isolation eller passe syge børn.

Ordning med barselsdagpenge til forældre til hjemsendte børn omfatter forældre til børn, der er smittet med covid-19, eller børn, som må hjemsende som følge af et eller flere konkrete covid-19 smittetilfælde i dagtilbuddet, på skolen eller i institutionen. 

Det er udelukkende, når hjemsendelsen sker efter sundhedsmyndighedernes retningslinjer, at forældre og arbejdsgiver får ret til refusion.

Thumbs Up i fagbevægelsen 

Flere formænd i fagbevægelsen hilser aftalen velkommen. 

På Twitter skriver Tina Christensen, næstformand for 3F, at 'den danske model viser endnu en gang sin styrke'.

Næstformand i FH, Majbrit Berlau, har også skyndt sig til tasterne, hvor hun i et tweet kalder den nye aftale for 'afgørende'.

Forbundsformand i HK Anja C. Jensen er glad for, at der er blevet handlet hurtigt, da aftalen ifølge hende er yderst nødvendig. 

'Vi har akut brug for en løsning her i vintermånederne for dem, der ikke har mulighed for at arbejde hjemme, når børnene hjemsendes,' skriver hun på Twitter.  

Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, var med til forhandlingerne i Beskæftigelsesministeriet. Og han har lagt et billede på sin Twitter-konti fra mødet.

 

GDPR