Ny udstilling om mennesket Anker Jørgensen på Arbejdermuseet

20070509-051516-2-5517x3651ma
Arbejdermuseet har over en årrække har oplevet en stor interesse fra gæster om netop Anker Jørgensen. Foto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix
Anker Jørgensen ville i juli være fyldt 100, og Arbejdermuseet åbner en ny udstilling om Anker Jørgensen, der er baseret på hans personlige arkiv, som han donerede til museet før sin død.

Snart slår Arbejdermuseet dørene op for en omfattende udstilling om tidligere statsminister Anker Jørgensen, som den 13. juli ville være fyldt 100 år.

Udstillingen bygger på Anker Jørgensens personlige arkiv, som han før sin død donerede til Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv. Og det efterladte arkiv tæller tonsvis af dokumenter, da den tidligere statsminister var en særdeles flittig skribent.  

Kæmpe interesse for Anker Jørgensen

“Udstillingen handler mere om mennesket Anker end om statsministeren. Vi bygger den op over et udvalg fra personarkivet, og det bliver en billedmæssig oplevelse ledsaget af Ankers egne ord og tanker fra breve, dagbøger, originale manuskripter, studiehæfter, diplomer, talepapirer, protesterklæringer og ministerlister,” siger Linda Nørgaard Andersen, der er vicedirektør på Arbejdermuseet, til A4 Arbejdsliv.

Udstillingen handler mere om mennesket Anker end om statsministeren
Linda Nørgaard Andersen, vicedirektør på Arbejdermuseet

Linda Nørgaard Andersen forklarer, at Arbejdermuseet over en årrække har oplevet en stor interesse fra gæster om netop Anker Jørgensen. Interessen faldt både sammen med sammen med, at de færdiggjorde registreringen af hans arkiv, og at han om kort tid ville være fyldt 100 år, hvilket var en oplagt lejlighed til udstillingen.

Foruden Anker Jørgensens velkendte skrivelyst, var han også en ivrig læser. Den tidligere statsminister uddannede sig efter udsagn selvstændigt på biblioteket i Ølandshus på Amager. Hans brændende interesse for litteratur vil udstillingen også lægge vægt på.

“Der venter publikum et indblik i litteraturens betydning for Anker, der fra han var ganske ung blev en kilde til at træne fantasien og forstå samfundsudviklingen. Og på hans efterladte arkivalier fornemmer man tydeligt Ankers konstante behov for at notere ord, tanker og refleksioner og som viser et menneske i konstant bevægelse,” siger Linda Nørgaard Andersen.

En fortælling om arbejderbevægelsen

Foruden et indblik i Anker Jørgensen liv, tanker og overvejelser, beskriver Linda Nørgaard Andersen også udstillingen som en fortælling om arbejderbevægelsen som helhed, set gennem de muligheder, den skabte for den unge Anker Jørgensen, som var både fattig, forældreløs og ufaglært.

Ny bog om berygtet dansk nazist: "Vi har ikke haft noget tilsvarende i dansk politisk historie"

“Anker var på mange måder skoleeksemplet på, hvad bevægelsen har skabt af muligheder for en ufaglært og endda forældreløs arbejder. Udstillingen er først og fremmest en historie om Anker, men gennem hans historie får vi mulighed for at fortælle om den ramme, som bevægelsen havde skabt om arbejdernes liv både på arbejdsmarkedet og i fritiden,” siger hun.

Arbejdermuseet åbner udstillingen ‘Anker – et usædvanligt liv’ mandag d. 27. juni kl. 16-18. Alle er velkomne til åbningen, hvor der vil være åbningstaler af blandt andre Roald Als og efterfølgende sang med Carsten Bo Jensen.

GDPR