Ny undersøgelse blotlægger aldersdiskrimination hos virksomhederne

20131118-162655-5-1920x2876we
Der bliver aldersdiskrimineret, når virksomhederne skal ansætte medarbejdere, selvom det er ulovligt i henhold til forskelsbehandlingsloven. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Trods den seneste tids heftige debat, hvor arbejdsgivere har skreget på mere arbejdskraft, indrømmer hver femte virksomhed i en ny undersøgelse, at de frasorterer kandidater alene ud fra alder.

En ny undersøgelse viser nu, at aldersdiskrimination er et stort problem på det danske arbejdsmarked.

Undersøgelsen, der er lavet af Konsulenthuset Ballisager, baserer sig på godt 1.000 danske arbejdsgivere, der er blevet spurgt om deres rekrutteringspraksis.

Og her svarer hver femte virksomhed, at de fravælger kandidater baseret på alder.

LÆS OGSÅ: Virksomheder efterspørger akut plan for flere hænder: Vi mangler arbejdskraft nu!

Resultatet - og virksomhedernes indrømmelser - kommer bag på undersøgelsen hovedarkitekt, Morten Ballisager, særligt fordi aldersdiskriminationen er direkte ulovlig i henhold til forskelsbehandlingsloven:

- Tallene er alvorlige. Det er et udtryk for, at der foregår ulovlig rekruttering mange steder. Det indrømmede omfang er stort, og det reelle omfang er formentlig endnu større. Det her betyder jo, at en del jobsøgere vil opleve, at de ikke får deres kandidatur reelt vurderet, fordi de ikke har den ønskede alder. De er frasorteret inden overskriften i CV’et.

Konsulenthuset har siden 2011 lavet en årlig rekrutteringsanalyse og har i årets udgave blandt andet haft fokus på, om virksomhederne bruger objektive kriterier i screeningen af kandidater.

Rammer både unge og gamle

Morten Ballisager vil på baggrund af undersøgelsen ikke konstatere, at alderdiskriminationen kun påvirker seniorerne, selovm de kan være den hårdst ramte gruppe, fortæller han i en pressemeddelelse: 

- Aldersdiskrimination findes i begge ender – både over for de unge og de gamle. Det er bare nemmere at forklare ungdomsdiskrimination med manglende erfaring. Og så må jeg indrømme, at jeg har en fornemmelse af, at denne aldersdiskrimination går mest ud over de ældre. Alene baseret på det forhold, at det er de unge recruitere, der alderssorterer mest, udtaler han. 

Netop de unge recruiteres alderssotering, når der skal ansættes medarbejdere, er ifølge Morten Ballisager noget, virksomhederne med fordel kunne kigge på:

- Det ser ud til at virksomhederne skal genoverveje introduktionsprogrammet til rekrutteringsjobbet. Og i hvert fald sikre, at recruiterne får øjnene op for forskelsbehandlingsloven og ikke kun får styr på LinkedIn.

Undersøgelsen viser, at problemet er størst i den private sektor, hvor 22 procent af de adspurgte virksomheder indrømmer, at alder er et kriterie, når de skal rekruttere nye medarbejdere. Det selvom, det er direkte i strid med forskelsbehandlingsloven.

Ballisager skriver yderligere, at forskning på området peger på, at alder ikke har betydning for, hvordan man præsenterer på jobbet. 

Seniorproblematik er på Hummelgaards radar

Der er ikke mere end en uges tid siden, at beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard tog til tasterne på Facebook og kommenterede problematikken.

Her startede han sit skriv med ordene:

- Når der mangler arbejdskraft, så bør seniorer få chancen.

LÆS OGSÅ: Kommuner frygter at nyttejob vil tage penge fra ledighedsindsats

Inden han senere uddybede med en overvejelse om et konkret forslag:

- Man hører historier om arbejdsgivere, der direkte frasorterer seniorer, når der skal rekrutteres nye medarbejdere. Det er tidligere blevet foreslået, at vi direkte forbyder oplysninger om alder i forbindelse med ansættelse af nye medarbejdere. Det forslag mener jeg, vi skal overveje, for der skal altså ske noget, skrev ministeren.

GDPR