Ny undersøgelse: Kun 11 procent af lovforslag bliver ligestillingsvurderet

20230119-113543-L-1920x1279we
Ligestillingslovens §4 tilsiger, at der skal laves såkaldt gender mainstreaming, det vil sige at ligestilling skal indarbejdes i al planlægning og forvaltning Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Selvom Danmark er forpligtet både internationalt og nationalt til at undersøge ligestillingsperspektiver i lovgivningen, så sker det kun i cirka ti procent af alle lovforslag.

I Danmark er vi forpligtet til at undersøge om nye love og tiltag risikerer at stille det ene køn dårligere end det andet. Men det sker kun i begrænset omfang. 

En ny undersøgelse fra KVINFO viser, at kun 11 procent af alle lovforslag i det seneste folketingsår blev ligestillingsvurderet. 

Det bekymrer hos KVINFO, fordi det betyder ringere lovgivning, og direktør Henriette Laursen opfordrer derfor til, at regeringen tager området alvorligt.

“Der er brug for et fornyet fokus og en mere stringent vejledning for ministerierne. I dag er tre forskellige officielle vejledninger til ligestillingsvurdering af lovforslag i Danmark, som hører under henholdsvis Justitsministeriet, Finansministeriet og Ligestillingsafdelingen, og det sender ikke ligefrem et signal om, at det er et prioriteret område,” siger hun til A4 Ligestilling.

Der er store forskelle mellem ministerierne, når det gælder anvendelse af ligestillingslovens §4, der tilsiger, at der skal laves såkaldt gender mainstreaming, det vil sige, at ligestilling skal indarbejdes i al planlægning og forvaltning.