Ny undersøgelse: Nedlukningerne ramte kunstnerne forskelligt

20060210-215506-L-1920x1280we
Jørgen Thorup er formand for Dansk Kunstnerråd. Han peger på, at der er opløftende pointer i ny undersøgelse af kunstnerens vilkår under nedlukningerne. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Den klareste konklusion ved ny undersøgelse af nedlukningernes konsekvenser for landets kunstnere er, at der hidtil har manglet viden om kunstnernes vilkår.

Ikke overraskende betød nedlukningerne af Danmark øget ledighed blandt landets kunstnere. Blandt de øvrige konsekvenser var ledighed i længere tid og indtægtstab for selvstændige.

Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af Rambøll for Dansk Kunstnerråd, der er en tværfaglig organisation for de professionelle kunstneres organisationer i Danmark.

Selvom der altså kan ledes klare tendenser ud af undersøgelsen, så giver den samtidig et sammensat billede af kunstnernes vilkår under pandemien.

Krisen har ramt kunstnerne forskelligt, afhængigt af hvilken kunstform man arbejder indenfor, og nuanceret viden er afgørende for at skabe gode vilkår for kunsten og kunstnere i Danmark. Derfor håber jeg, at denne undersøgelse ikke bliver den sidste af sin art
Sara Indrio, Kulturministeriets genstartsteam

De professionelle kunstnere arbejder med mange kunstformer med vidt forskellige arbejdsvilkår og veje ud til publikum.

Der er derfor også markante forskelle inden for gruppens beskæftigelsesforhold, ligesom der også er store forskelle på tværs af generationerne. Det afspejler sig i undersøgelsens konklusioner.

‘Historisk’ undersøgelse

Hos Dansk Kunstnerråd mener man, at selv om også kunstnere blev ramt hårdt af nedlukningerne, så peger undersøgelsen også på lyspunkter.

- Der er opløftende pointer at finde i undersøgelsen, og særligt kunstnernes handlekraft er tydelig. Tæt på halvdelen af kunstnerne var klar på at supplere deres indtægter med arbejde i andre brancher, ligesom 30 pct. brugte deres kreative evner til at udvikle nye formater og måder at formidle deres kunst på, siger Jørgen Thorup, der er formand for Dansk Kunstnerråd, og fortsætter:

- Derudover blev de helt nødvendige kompensations- og støtteordninger taget i brug, og seks ud af 10 kunstnere vurderer, at de var værd at søge.

LÆS OGSÅ: Corona har været god ved forlagene, men hård ved forfatterne

2.506 kunstnere har deltaget i undersøgelsen ved besvarelse af spørgeskemaer. Derudover er der hentet registerdata om 9.339 kunstnere.

Dermed er selve undersøgelsen, som Dansk Kunstnerråd kalder ‘historisk’, en væsentlig nyhed i sig selv.

En atypisk gruppe på arbejdsmarkedet

Professionelle kunst- og kulturarbejdere er på mange måde en atypisk gruppe på arbejdsmarkedet, og der har historisk set manglet data om deres indtjening og virke.

Det blev tydeligt i forbindelse med coronakrisen og de indledende forhandlinger om kompensation til kultursektoren.

Undersøgelsen af Covid-19-pandemiens indvirkning på kunstnernes indtjening, beskæftigelse og produktion er finansieret af genstartsteamet under Kulturministeriet.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil undersøge adgangen til digitalt nyheds- og aktualitetsindhold

- Det er historisk at få samlet data på danske kunstneres beskæftigelse, indtjening og indholdsproduktion, siger Sara Indrio, der er medlem af genstartsteamet og leder af referencegruppen for projektet. Hun fortsætter:

- Jeg er glad for, at genstartsteamet bakkede op om forslaget, som vi nu ser vigtigheden af. Krisen har ramt kunstnerne forskelligt, afhængigt af hvilken kunstform man arbejder indenfor, og nuanceret viden er afgørende for at skabe gode vilkår for kunsten og kunstnere i Danmark. Derfor håber jeg, at denne undersøgelse ikke bliver den sidste af sin art.

Rambøll Management Consulting har stået for spørgeskemaundersøgelsen, og Danmarks Statistik udarbejdet registerundersøgelsen.

Undersøgelsen dækker perioden marts 2020 til september 2021 og er en opgave, der blev udstukket af Kulturens Genstartsteam, nedsat af regeringen i december 2020.

Dansk Kunstnerråd repræsenterer 26 professionelle kunstorganisationer med i alt ca. 15.000 medlemmer.

GDPR