Nye tal: Hver fjerde ledig er ikke klar til job

FotoBenteJ__ger--57_arbejdsl__s-mand__4_
DA's analyse viser, at 40 procent af kontanthjælpsmodtagere selv mener, at de ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. (Arkivfoto) Foto: Bente Jæger
Når man spørger de ledige selv, står omkring en fjerdedel ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, viser ny analyse.

Hver fjerde ledig siger selv, at de ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. 

Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), skriver Berlingske.

LÆS OGSÅ: Mette F. varsler hårdere kurs over for arbejdsløse

Det er et 'meget højt niveau', mener administrerende direktør i DA, Jacob Holbraad.

- Det må give anledning til meget selvransagelse i landets jobcentre og a-kasser. De må være meget bedre til at sikre, at når der er nogle ledige job, skal de sørge for, at de ledige tager dem. Det er ikke sådan, at man løser hele problemet med mangel på arbejdskraft på denne måde, men det er afgørende, at de ledige tager de job, der er, siger Jacob Holbraad til Berlingske og henviser til, at mange danske virksomheder lige nu kæmper med at finde den nødvendige arbejdskraft.

DA's analyse er lavet med udgangspunkt i arbejdskraftundersøgelsen fra Danmarks Statistik, hvor et repræsentativt udsnit af danskerne bliver spurgt om deres egen tilknytning til arbejdsmarkedet. De bliver også spurgt ind til, om de søger arbejde og er klar til at tage et job.

DA's analyse viser, at 40 procent af kontanthjælpsmodtagere selv mener, at de ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det samme gør sig gældende for 21 procent af  dagpengemodtagerne. Samlet set, er det 24 procent af de ledige, der ikke er klar til at tage et job. Det på trods af, at reglerne siger, at de skal søge arbejde og være klar til at begynde i et job, hvis de får det tilbudt.

Direktør i Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, mener ikke, at analysen fra DA tegner det reelle billede.

- Det ser voldsomt ud, hvis man tager analysen fra DA som et reelt udtryk for, at de ledige ikke vil i arbejde. Det mener jeg bare ikke, at man kan. Langt de fleste ledige kommer meget hurtigt i gang igen, og det er en meget lille andel, som er ledige i lang tid. Gennemstrømningen i dagpengesystemet er meget stor netop på grund af det. Og folk søger faktisk job, fordi det bliver kontrolleret, at de gør det, siger Verner Sand Kirk til Berlingske.

Der har i den seneste tid været stort fokus på beskæftigelsesområdet. På Dansk Erhvervs årsmøde sagde statsminister Mette Frederiksen for nyligt, at hvis en arbejdsløs siger nej tak til et potentielt job, skal vedkommende trækkes i dagpenge fra dag ét. Samtidig fremlagde regeringen i sidste uge et udspil til nye reformer, der blandt andet indeholdt forslag om ændringer i dagpengereglerne. Regeringen foreslår blandt andet at sænke dimittendsatsen.

GDPR