Nye tal: Unge uden job eller uddannelse har øget brug af receptpligtig medicin

20230214-122302-4-1920x1279we
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Unge uden job eller uddannelse får flere recepter og har hyppigere kontakt med sundhedspersoner end andre unge, viser undersøgelse fra Danmarks Statistik.

SVM-regeringen har det som en erklæret målsætning at sænke antallet af unge uden job eller uddannelse - den såkaldte potentialegruppe.

Det er dog personer, der ofte kæmper med flere underliggende udfordringer.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser også, at unge i potentialegruppen har et øget brug af receptpligtig medicin sammenlignet med andre unge i aldersgruppen 16-24 år.

I 2021 indløste gruppen af unge uden job eller uddannelse i gennemsnit 5,3 recepter per person, mens den øvrige gruppe af unge indløste 3,3 recepter per person. 

En stor del af de indløste recepter er lægemidler til nervesystemet - især psykoleptika og psykoanaleptika - som anvendes ved behandling af psykiske lidelser som psykoser, depression og ADHD. 30 procent af gruppen af unge uden job eller uddannelse indløste således mindst en recept på et lægemiddel til nervesystemet i 2021, mens det gjaldt 13 procent af den øvrige gruppe af unge.

Gruppen af unge uden job eller uddannelse har desuden hyppigere kontakt med sundhedspersoner. I gennemsnit havde gruppen af unge uden job eller uddannelse ni kontakter med sundhedspersonale per person, mens den øvrige gruppe havde syv.

GDPR