Økonomer advarer: Ukrainske flygtninges integration på arbejdsmarkedet vil tage tid

20220327-155416-7-1920x1274ma
De danske myndigheder forventer, at 100.000 ukrainere vil komme til Danmark. (Arkivfoto) Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix
Erfaringer fra andre flygtningegrupper viser, at beskæftigelsesgraden ikke er så høj i starten, påpeger økonom.

De ukrainske flytninge, der søger mod Danmark, vil ikke nødvendigvis blive en gevinst for det danske arbejdsmarked lige med det samme.

Sådan lyder det nu fra flere økonomer i Berlingske.

LÆS OGSÅ: Sådan kan krigen i Ukraine påvirke beskæftigelsen i Danmark

I sidste uge skruede de danske myndigheder forventningerne, til hvor mange ukrainere der vil søge mod Danmark, op fra 20.000 til 100.000. Udgifterne til at tage imod de mange flygtninge ventes også at stige fra omkring to milliarder til ti milliarder kroner.

Politikerne forventer dog samtidig en gevinst for det danske arbejdsmarked, der lige nu flere steder skriger på arbejdskraft.

Men man skal måske ikke være alt for optimistisk på kort sigt, vurderer økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og mangeårig overvismand Michael Svarer.

- De kommer på et tidspunkt, hvor der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Men det er ikke alle, der vil komme ind på arbejdsmarkedet, og de kommer fra en ubehagelig situation, siger han til Berlingske.

Michael Svarer peger på, at erfaringer fra andre flygtningegrupper viser, at beskæftigelsesgraden ikke er så høj i starten. Gevinsten for det danske arbejdsmarked vil derfor måske først komme tre til fem år ude i fremtiden, vurderer han.

Samme vurdering kommer fra økonomisk overvismand og professor ved Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard. Han siger til Berlingske, at der kan opstå udfordringer med at matche flygtningenes kompentencer med dem, som erhvervslivet mangler.

LÆS OGSÅ: Ny hjemmeside skal hjælpe ukrainske flygtninge i job

GDPR