A4 erfarer: Aftale om øremærket barsel er på trapperne

20130904-222131-L-1920x1280we
Barselsaftalen vil ligne den model, som DA og FH har foreslået. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
En aftale om øremærket barsel vil lande inden for de kommende uger, oplyser en håndfuld kilder til A4 Beskæftigelse. Aftalen vil ligge meget tæt op ad den model, som Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening har foreslået.

Efter lang tids forhandlinger ser det nu ud til, at det sidste punktum snart bliver sat i en aftale om øremærket barsel. Ifølge A4 Beskæftigelses oplysninger lander aftalen inden for de kommende få uger.

LÆS OGSÅ: 50.000 støtter borgerforslag om at udvide barsel: Nu skal politikerne tage stilling

Et EU-direktiv pålægger medlemslandene at øremærke mindst ni ugers barsel til fædre, som skal være implementeret i dansk lov inden august 2022. Midt i september blev Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) enige om en model, der stiller forældrene stort set lige.

Det er den model, som både arbejdsgiver og lønmodtager kan se sig selv i, og så er det i og for sig ligegyldigt, hvad os politikere mener
Lars Aslan Rasmussen, ligestillingsordfører for Socialdemokratiet

Den har politikerne taget med sig til forhandlingsbordet, og A4 Beskæftigelse erfarer fra flere kilder, at det bliver en model, der kommer til at ligne den, som arbejdsmarkedets parter har foreslået.

- Modellen fra Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening er den model, vi umiddelbart går efter. Grunden til det er, at det er den model, som både arbejdsgiver og lønmodtager kan se sig selv i, og så er det i og for sig ligegyldigt, hvad os politikere mener, siger Lars Aslan Rasmussen, der er ligestillingsordfører for Socialdemokratiet.

Også Henrik Møller, der er erhvervsordfører for partiet, bekræfter det.

- Det vil overraske mig meget, hvis det ikke er en aftale, der ligger meget tæt op ad det, FH og DA har foreslået.  

Regnbuefamilier og selvstændige

Som reglerne er i dag, har kvinden 14 uger og manden 2 ugers øremærket barsel ud af de i alt 48 uger, som de har ret til efter barnets fødsel.

I FH og DA's model vil hele orlovsperioden samlet set have samme længde som nu. Forældrene vil have 26 uger, som de frit kan dele imellem sig, mens hver forælder får 11 ugers øremærket barsel, som ikke kan overføres til den anden part, hvis de ikke bruger den.

Men når der nu er et EU-direktiv, så er det vores opgave at sørge for, at der ikke bliver overimplementeret
Birgitte Bergman, ligestillingsordfører for Det Konservative Folkeparti

Og som udgangspunkt er det altså den model, politikerne vil benytte sig af. Ifølge A4 Beskæftigelses oplysninger vil der dog være undtagelser for soloforældre, regnbuefamilier og selvstændige. 

Peter Hummelgaard har tidligere tidligere sagt til Information, at det skal være muligt for medmor og medfar at tage del i de uger af forældreorloven, som ikke er øremærket barnets retslige forældre. 

Også de konservative ønsker at tage højde for regnbuefamilier: 

- Helt generelt er vi imod øremærket barsel. Det strider imod alt, hvad vi mener om, at familien selv skal have lov til at bestemme. Men når der nu er et EU-direktiv, så er det vores opgave at sørge for, at der ikke bliver overimplementeret. Der skal være undtagelser for selvstændige små virksomheder, ligesom regnbuefamilier skal tilgodeses, siger Birgitte Bergman, der er ligestillingsordfører for Det Konservative Folkeparti. 

Borgere vil forlænge barslen

Der har været en del kritik af FH/DA-modellen. Blandt andet har et borgerforslag om at lægge den nye øremærkning til far eller medmor oveni de eksisterende orlovsuger, på få uger opnået 50.000 underskrifter. Det betyder, at forslaget skal behandles af Folketinget. 

Kritikken tager Socialdemokratiet med ophøjet ro.

- Det har ikke overrasket mig, at der er kritik af forslaget. Det er helt naturligt, når det er en ny foranstaltning, der har indflydelse på familien. Det, der overrasker mig, er, hvordan de borgerlige partier med undtagelse af Venstre kalder det ‘totalitært’ og ‘et angreb mod familien’,  siger Lars Aslan Rasmussen. 

Jeg forstår borgerforslaget. Og vi har også taget den idé med til regeringen. Men det viste sig at være et forslag, der var voldsomt dyrt
Birgitte Bergman, Ligestillingsordfører for Det Konservative Folkeparti

Den Konservative ligestillingsordfører, Birgitte Bergman, ville ønske, at man kunne lægge den øremærkede del overni barslen. 

- Jeg forstår borgerforslaget. Og vi har også taget den idé med til regeringen. Men det viste sig at være et forslag, der var voldsomt dyrt, siger hun. 

Hos Dansk Folkeparti ville man til gengæld være klar til at finde pengene. 

- Vi er positivt stemt over for det forslag. Det er en model, som finnerne har brugt. Og det synes jeg også, at vi skulle gøre herhjemme, siger Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti. 

Partiet er dog ikke med ved forhandlingerne om implementeringen af EU-direktivet.

LÆS OGSÅ: Parterne svarer på barselskritik: - Det er ni uger, ikke ni år

- EU går for vidt med at blande sig i, hvad man gør i familierne. EU skal ikke blande sig i Danmarks familiepolitik. Vi vil ikke være med til at fratage forældrene de beslutninger, siger Bent Bøgsted.

GDPR