Offentligt ansatte kæmper stadig med it-sikkerheden

Tastatur___lafur_Steinar_Gestsson_Ritzau_Scanpix_1650_px
Op mod hver fjerde hjemsendte offentligt ansatte bruger helt eller delvist en privat computer til arbejdet. Og ikke alle passer på sikkerheden. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
6. apr. 2021 19.00
Adgangskoder og hjemmearbejde giver problemer med IT-sikkerheden, viser ny rapport fra Digitaliseringsstyrelsen, der tager temperaturen på offentlige ansattes dataadfærd.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Kommunal.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Corona og øget brug af hjemmearbejde giver problemer for IT-sikkerheden.

Det viser rapporten ”Danskernes informationssikkerhed”, som er lavet af Digitaliseringsstyrelsen i samarbejde med bla KL og IT-sikkerhedsfirmaer. Det skriver HK Kommunal.dk.

To forhold giver løftede øjenbryn og grund til bekymring.

Hver tredje finder selv filtjenester

Nedlukningen af offentlige arbejdspladser har givet betydeligt mere hjemmearbejde – og næsten hver fjerde fortæller, at de helt eller delvis bruger en privat computer til at arbejde hjemmefra – og som ikke er godkendt af arbejdspladsen.

LÆS OGSÅ: Ansatte havde smittedes oplysninger på private mobiler

Dvs. at adgange til systemer, automatiske sikkerheds- og antivirus-opdateringer, automatisk back up og håndtering af informationer er uden for arbejdspladsens sikre miljø.

To ud af tre bruger arbejdspladsens tjenester til fildeling, mens den sidste tredjedel altså anvender tjenester, som de selv finder.

Adgangskoder genbruges

Samlet set oplyser 14 pct. af de offentligt ansatte, at deres arbejdsplads ikke har retningslinjer for brug af disse fildelingstjenester og kommunikationskanaler i forbindelse med hjemmearbejde, og hele 23 pct. ved ikke, om der er retningslinjer.

LÆS OGSÅ: Tilsynet slår fast: Corona skyld i markant stigning i arbejdsulykker

Analysen viser også, at 35 pct. af de offentligt ansatte anvender en VPN-forbindelse i forbindelse med arbejde uden for arbejdspladsen, mens 53 pct. bruger et privat hjemmenetværk med kode.

En sidste bekymring går på brugen af adgangskoder.

Cirka hver fjerde bruger samme kodeord til flere systemer og tjenester, ligesom samme andel anvender samme kodeord privat som på arbejdet.