Overblik: OK-forlig landet mellem KL og Forhandlingsfællesskabet

20240217-152659-L-1920x1280we
Mona Striib fra Forhandlingsfællesskabet og Michael Ziegler fra KL præsenterede lørdag eftermiddag overenskomstforliget på det kommunale område. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Efter seks dages forhandlinger er der landet et nyt overenskomstforlig på det kommunale område.

Topforhandlerne fra Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfællesskabets satte lørdag eftermiddag deres underskrifter på et nyt to-årigt overenskomstforlig på det kommunale område.

Den samlede økonomiske ramme følger resultatet fra statens område på 8,8 procent.

Det meldte parterne ud på et pressemøde i KL-huset i København, hvor dørene blev åbnet for medierne klokken 12.30, men aftalen først blev præsenteret tre timer senere.

Oveni den samlede økonomiske ramme kommer en ekstraordinær lønforhandling i slutningen af 2025, der skal sikre balance til den private lønudvikling, fremgår det af en pressemeddelse fra Forhandlingsfælleskabet.

De generelle lønstigninger lander i aftalen på 6,51 procent inklusive reguleringsordningen. Den største udmøntning sker fra 1. april 2024, hvilket giver lønstigninger på fire procent og reguleres igen til oktober. Oven i det kommer midler til organisationsforhandlingerne på to procent.

LÆS OGSÅ: 4 ting, der er gået under radaren ved OK-forlig på statens område

Parterne er desuden enige om at afsætte en pulje på 0,045 procent til at løfte lønnen for de lavest lønnede på det kommunale arbejdsmarked.

Aftalen rummer endvidere mulighed for at opspare mer-/overarbejde, som ikke er afspadseret, og sjette ferieuge til senere afvikling, skriver KL i en pressemeddlelse

Derudover får far eller medmor tre ugers ekstra lønret med forliget, så far eller medmor fremover har i alt ti ugers barsel med løn.

Parterne er også blevet enige om, at man nu skal se på mulighederne for at etablere en fritvalgsordning i 2026 tilpasset det kommunale arbejdsmarked. 

Med overeskomstforliget for omkring 500.000 kommunalt ansate på plads mangler der kun en hovedaftale på det regionale område.

GDPR