Ansat var for længe på toilettet:
'Jeg har ham på video'

20210204-093255-L-1920x1125we
37-årige Mikkel Haun Christiansen fik i august sidste år nok og sagde op efter halvandet år som områdeansvarlig på Jysks distributionscenter i Uldum. (Arkivfoto) Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
4. mar. 2021 12.55
Overvågning og mistro er gået over gevind på Jysks centrallager i Uldum. Selv toiletdørene videoovervåges. Ledere misbruger kameraerne, fortæller tidligere områdeansvarlig.

Den måde, arbejdet kører på hos sengetøjsgiganten Jysk med massiv overvågning af medarbejderne, mistillid og dårlig tone, er forrykt og under al kritik.

Det siger 37-årige Mikkel Haun Christiansen, der i august sidste år fik nok og sagde op efter halvandet år som områdeansvarlig på Jysks distributionscenter i Uldum med 700 ansatte, til Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Søren var steward i 16 år: 'Der er et liv uden for luftfart'

- Overvågningen er det værste, men mistroen til de ansatte er også slem. Det stak helt af til sidst, siger Mikkel Haun Christiansen, der bakker 100 procent op om den 22-årige ansatte på Jysk Frederik Sigtenbjerggaard, der netop er stået frem med kritik af især overvågning.

- Det er fuldstændig rigtigt, at overvågning og mistillid har ødelagt arbejdspladsen. Jeg ved, at mange har det ligesom Frederik, men de tør ikke kritisere åbent af frygt for repressalier, siger Mikkel Haun Christiansen, der slår fast, at den måde mellemledere og ledere arbejder på, er orkestreret af topledelsen.

- Ledere og mellemledere eksekverer, hvad topledelsen dikterer, siger Mikkel Haun Christiansen, der som områdeansvarlig har godt kendskab til, hvordan overvågningen foregår.

Han forklarer, at som områdeansvarlig er man lederens højre hånd, der skal motivere medarbejderne og sørge for at tingene har et godt flow. Og sørge for at have planlagt arbejdsdagen og have overblikket.

Mikkel Haun Christiansen oplyser, at kameraovervågningen af hele arbejdspladsen – udenfor og indenfor – er samlet i ét rum, hvor skærmene står tændt. Hver af de 47 plukstationer overvåges af mindst et videokamera. Derudover er der kameraer overalt.

- Man kan overvåge alt, og det gør Jysk 24 timer i døgnet. Men de misbruger overvågningen. Det har jeg jo selv set, siger han.

Han nævner som eksempel, at nogle af lederne holder øje med om medarbejderne arbejder, snakker for meget eller står stille.

- Flere gange er jeg på baggrund af overvågningen blevet sendt ned for at tage fat i medarbejdere, der stod stille, siger han.

Et af de eksempler på misbrug, som han husker med afsky, er en episode, hvor en arbejdsulykke var blevet optaget på videoovervågningen.

- Der skete heldigvis ikke den ansatte noget. Men jeg så, hvordan to-tre ledere stod samlet om skærmen og afspillede ulykken igen og grinede og sagde, at “kvinden så klumset ud”, fortæller han.

Der er også fjernadgang, så lederne kan overvåge ansatte hjemmefra.

- Man kan logge ind på computeren fra hjemmet, og det foregik, mens jeg var ansat, siger han.

Thomas Ploug, professor i dataetik på Aalborg Universitet, peger på, at overvågning ikke må være på individniveau.

- Det skal ikke være den enkelte ansatte, som bliver kontrolleret. Det må ikke være en kontrol af, hvor hurtigt den enkelte medarbejder arbejder, siger han til Fagbladet 3F.

Han siger, at det kan give mening, hvis det handler om, hvordan man i gennemsnit udfører arbejdet og kan gøre det smartere.

Men han sætter en streg under, at en etisk bæredygtig model for overvågning er en balance mellem individets privatliv, hvor man samtidig plejer firmaets interesser.

- Ansatte er nødt til at finde sig i tiltag, der optimerer arbejdsgange. Men det skal ske på “aggregeret og anonymiseret niveau”, siger Thomas Ploug og forklarer:

- Det vil sige, at man puljer mange data fra overvågningen, så den enkelte ikke kan genkendes. Og bruger dataene til at blive klogere på nogle generelle arbejdsgange.

Det eneste, der ikke er overvåget på Jysk, er inde i kantinen og inde på toiletterne. Men gangen på lageret, hvor toiletterne er placeret, bliver også overvåget af kameraer, der filmer hen langs toiletdørene, fortæller Mikkel Haun Christiansen.

- Jeg er blevet bedt om at gå ned og påtale overfor en ansat, at han var for længe på toilettet. “Jeg har ham på video”, sagde min chef. Medarbejderen blev meget pinligt berørt og rød i hovedet, husker han.

Stort set hvert eneste skridt medarbejderne tager, bliver overvåget. Lige fra de stempler ind og tænder el-hunden, som er en lille truck til at stå på med bagudvendte gafler, til de forlader p-pladsen efter arbejde.

Fagbladet 3F har forelagt kritikken for Jysk, hvor kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen svarer sådan her på mail:

Det er vigtigt for Jysk, at vores medarbejdere er glade for deres arbejde, og at Jysk er en god arbejdsplads, skriver Rune Jungberg Pedersen.

- Jeg vil på vegne af Jysk understrege, at den type opførsel fra ledere, som beskrives af medarbejderen, ikke tolereres hos Jysk. Her henviser jeg både til misbrugen af videoovervågningen og til omgangstonen, skriver han.

Han oplyser, at med baggrund i at tillidsfolkene i Uldum i efteråret 2020 påpegede på en række problemer, har Jysk sat gang i en møderække i samarbejdsudvalget.

- Med det formål at kunne tale åbent om de problemer, der er, og skabe en endnu bedre arbejdsplads i Uldum, lyder det fra Rune Jungberg Pedersen.