Op mod 10.000 ledige kan miste dagpenge fra efteråret

20181213-165146-A-1920x1281we__2_
Efteråret 2021 og frem kan blive lidt af en gyser. Samlet set er der nemlig knap 10.000 ledige, der har så lidt tid med dagpenge tilbage, at de vil miste dagpengene inden for højst et halvt år, hvis de ikke når at finde et arbejde, eller regeringen igen rækker en hånd ud. (Arkivfoto) Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
3. maj 2021 06.34
Når regeringens hjælpepakker stopper, risikerer op mod 10.000 ledige at miste dagpengene.

Tusindvis af ledige blev sidste år reddet fra at ryge ud af dagpengesystemet. Det skriver Fagbladet 3F.

Derfor var der kun 1.200 ledige, der sidste år røg ud af dagpengesystemet, fordi de havde opbrugt deres kvote. Til sammenligning var der året før 4.100 ledige, der måtte sige farvel, fordi de ikke havde flere dagpenge tilbage.

LÆS OGSÅ: SAS i ny krig med danske ansatte: Tillidsmand i oprør

Men efteråret 2021 og frem kan blive lidt af en gyser. Samlet set er der nemlig knap 10.000 ledige, der har så lidt tid med dagpenge tilbage, at de vil miste dagpengene inden for højst et halvt år, hvis de ikke når at finde et arbejde, eller regeringen igen rækker en hånd ud. Mange vil dog have optjent en vis forlængelse af perioden.

Chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Emilie Agner Damm:

- Overordnet set er der lavet rigtig gode tiltag, som holder hånden under de ledige. Tiltag, som vi jo ikke så for eksempel under finanskrisen. Men det er klart, at nogen vil falde ud fra efteråret og frem, siger hun.

Til gengæld forventer Emilie Agner Damm, at arbejdsmarkedet i efteråret vil være kommet godt op i gear igen.

- Mulighederne for at komme i arbejde igen vil nok være relativt gode. Skal man skifte branche, er der også særlige muligheder, blandt andet uddannelse med højere dagpenge, påpeger hun.

Også her i 2021 er der hjælp at hente til de langtidsledige. Fra januar og til og med april i år er ”tælleren” igen sat ud af kraft. Samtidig ventes perioden at blive forlænget til udgangen af juni, så ingen bruger af deres dagpengeperiode frem til 1. juli, selv om de får dagpenge. Desuden har alle siden november sidste år fået to måneders ekstra dagpenge oveni, når man når slutdatoen. Det betyder, at ingen kan ryge ud før 1. september i år af den grund.

Men fra da kan det til gengæld godt gå stærkt, hvis det ikke lykkes for folk at finde arbejde. Op mod 10.000 kan teoretisk set miste dagpengene fra 1. september og et halvt år frem. Og det scenarie kan godt give bekymring hos forretningsfører i 3F’s a-kasse Eva Obdrup.

- Det har betydet rigtigt meget, at regeringen ikke har glemt de ledige i krisen, og at ordningerne er blevet forlænget flere gange og nu ventes at strække sig til 1. juli. Det har også været helt nødvendigt, da arbejdsmarkedet har været dybt påvirket, særligt i nogle brancher, siger Eva Obdrup.

- Men samtidig står både a-kasser og jobcentre overfor en meget stor opgave i efteråret. Vi har et stort ansvar for at gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe vores ledige med at finde jobåbninger eller hjælpe med brancheskift, siger hun.

Eva Obdrup påpeger, at for mange er dagpenge reelt den eneste mulighed for forsørgelse, hvis de ikke får et arbejde. For mister man dagpengene, er der mange, der ikke vil kunne få kontanthjælp.

- Har man noget af værdi, eller er gift med én, som har en vis indtægt, så får man jo ingen kontanthjælp. Og så kan økonomien skride helt under familien, siger hun.