Dramatiske forhandlinger om genåbning:
Oppositionen smidt ud

20210204-135014-L-1920x1280we
- Det er ikke en forhandling. Det er et diktat, siger Jakob Ellemann-Jensen (V). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
23. feb. 2021 22.14
Oppositionen føler sig brugt i en magtdemonstration af regeringen i forhandlinger om genåbning.

Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige er tirsdag efter egen opfattelse blevet smidt ud af forhandlingerne om en delvis genåbning af Danmark.

Det oplyser flere partiledere i oppositionen efter forhandlinger med justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag aften.

Ifølge Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen, fik partierne besked på, at regeringen ikke ønsker at lempe corona-restriktionerne yderligere, end en ekspertgruppe mandag anbefalede.

Da oppositionspartierne ønskede yderligere lempelser, blev de ifølge Jakob Ellemann-Jensen bedt om at forlade forhandlinger.

- Vi har siddet til drøftelser med regeringen i over seks timer og har præsenteret vores synspunkter og har fået at vide, at de flugter ikke med regeringen. Vi vil mere end den. Og derfor er vi blevet bedt om at gå.

- Det er ikke en forhandling. Det er et diktat.

Også Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen, har bekræftet, at hans parti er ude af forhandlingerne.

Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, betegner tirsdagens forhandlinger som "en ren skueproces".

- Det er en magtdemonstration fra regeringens side, siger han.

- Det, som regeringen offentliggjorde allerede i aftes (mandag aften, red.) på baggrund af sundhedsmyndighedernes rapporter, er præcis det, de insisterer på skal gennemføres.

- Vi fik en runde, hvor vi kom med politiske ønsker. Efter vi var færdig med en runde, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S), at han gerne ville have, at vi loggede af.

Mandag aften kom den såkaldte Indsatsgruppe, der består af sundhedsmyndigheder og eksterne eksperter, med deres indstilling til, hvordan en lempelse af coronarestriktionerne kunne se fra 1. marts.

Det lød blandt andet på, at udvalgsbutikker, der ikke lå i storcentre og er på under 5000 kvadratmeter, kan åbne. Lige sådan kan udendørs kultur igen åbne, og forsamlingsforbuddet for udendørs idræt hæves fra 5 til 20.

I Nord- og Vestjylland kan elever i grundskoler, på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser komme tilbage halvdelen af tiden.

For Bornholm indstillede eksperterne til en endnu bredere genåbning af eksempelvis liberale erhverv såsom frisører, såfremt kunder kan fremvise bevis på en vaccine eller en negative coronatest.

Samtidig indstiller gruppen til, at en række uddannelsesinstitutioner kan genåbne under forudsætning af hyppige test.

Det er ifølge oppositionspartierne den indstilling, som regeringen agter at følge til punkt og prikke.

Flere oppositionspartier udtrykte før forhandlingerne ønske om, at blandt andet høj- og efterskoler kunne genåbnes i hele landet under forudsætning af, at de blev en slags boble.

Regeringen fortsatte tirsdag aften forhandlingerne med Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet. Parterne skal også mødes igen onsdag morgen klokken 8.30.

/ritzau/