Der er optræk til spændende kampvalg i Dansk Sygeplejeråd

20211109-162819-L-1920x1280we
DSR-formand Grete Christensen (tv.) flankeret af næstformand Dorthe Boe Danbjørg (th.) til møde i Statsministeriet i forbindelse med sidste efterårs coronatrussel. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Med fire kandidater og rygter om en femte trækker det op til et højspændt næstforpersonsvalg i Dansk Sygeplejeråd, der kan blive et spørgsmål om Grete Christensens efterfølger.

'Fagbevægelsen Uden Filter' kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Det trækker op til et spændende kampvalg om næstforpersonsposterne i Dansk Sygeplejeråd (DSR). 

Mindre end to uger, efter at kandidatvinduet åbnede, er der allerede fire kandidater på stemmesedlen. 

LÆS OGSÅ: Ny kandidat til valg i Dansk Sygeplejeråd

Og som om, det ikke var nok, florerer rygterne om endnu en højtprofileret kandidat, der måske snart kaster sit navn i hatten. 

"Vi har en række meget forskellige profiler, der alle går efter en toppost som næstforperson for 75.000 sygeplejersker i en historisk vigtig periode for Sygeplejerådet," siger A4's faglige kommentator Gitte Redder. 

"Uanset hvem de nye næstforpersoner bliver, får de en gigantisk opgave i en tid, hvor lønstrukturkomitéen afrapporterer om lidt, løn til offentligt ansatte er et tema i valgkampen, og de offentlige overenskomstforhandlinger i 2024 ser ud til at blive dramatiske," siger Gitte Redder i podcasten 'Fagbevægelsen uden Filter'.

Valg om formandslærling?

Men det er ikke den eneste grund, til at den faglige kommentator betegner det som et af efterårets mest spændende valg. 

DSR-formand Grete Christensen sidder trygt på posten og er lykkedes med at få ro på bagsmækken efter sidste års massive uro i Sygeplejerådet, vurderer Gitte Redder:

"Intet tyder på, at Grete Christensen skulle trække sig i utide. Lysten til at vælte hende, som oprørske medlemmer gav udtryk for sidste år, er væk. I stedet sætter de deres lid til, at Grete Christensen med sin erfaring og sit netværk har de bedste betingelser for at skaffe sygeplejerskerne det lønløft, de higer efter."

Men Grete Christensen vil trods alt være 67 år, når hendes periode udløber i efteråret 2024. Og derfor kan næstforpersonsvalget gå hen og handle om, hvem der måske skal efterfølge hende som Danmarks førstesygeplejerske om to år. 

"Det er ikke skrevet i runesten, at en næstformand bliver formand, men det er der tradition for i DSR, hvor Grete Christensen stod i lære, inden hun steg helt til tops. Det vil en del medlemmer selvfølgelig tænke over, når de sætter deres kryds," siger Gitte Redder.

Fire kandidater og en joker

Sygeplejerådets 1. næstformand, 63-årige Anni Pilgaard, har siddet på posten i siden 2010. Hun har meddelt, at hun stopper.

Til gengæld har 2. næstformand Dorthe Boe Danbjørg, der har siddet en enkelt periode siden 2018, stemplet fuldt ind i valgkampen med sin egen hjemmeside dorthedsr.dk.

Dorthe Boe Danbjørg repræsenterer ofte sygeplejerskerne i medierne og har med en forskningsbaggrund og en ph.d. i rygsækken en særlig uddannelsesprofil, fremhæver Gitte Redder.

Dorthe Boe Danbjørg får selskab på stemmesedlen af Camilla Duus Guldberg Smith, der er 1. kredsnæstforperson i DSR's kreds i Syddanmark. Som psykiatrisk sygeplejerske repræsenterer hun et af de steder i sundhedsvæsenet, hvor problemerne med arbejdsvilkår- og rekruttering er værst. 

Jacob Gøtzsche, 1. kredsnæstformand i Midtjylland, har også meldt sit kandidatur. Med en fortid som fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitetshospital har han det faglige CV i orden, vurderer Gitte Redder.

Og så har Henriette Lerche, områdeleder for Hjemme- og Sygepleje i Jammerbugt Kommune, for nyligt skrevet sig selv på listen. Hun repræsenterer både Lederforeningen i DSR og de kommunale sygeplejersker, der udgør et ikke ubetydeligt mindretal blandt sygeplejersker.

Desuden snakkes der i krogene om endnu en kandidat, der er et kendt navn i sygeplejerskekredse, men ikke har meldt sit kandidatur endnu, fortæller den faglige kommentator.

"Jeg hører fra flere kilder, at Harun Dermitas, 1. næstformand i Kreds Hovedstaden og medlem af Københavns borgerrepræsentation for SF, skulle overveje at stille op. Han er højt profileret som debattør og har slagkraft på sociale medier," siger Gitte Redder og fortsætter:

"Men med de nye vedtægter, der fremover vil sætte en stopper for fuldtidskøbte fagpolitikere, der samtidig er valgt for et politisk parti, risikerer Harun Dermitas at skulle vælge mellem SF og DSR, hvis han stiller op."

'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.

GDPR