Overblik: Det skal du opleve på Kulturmødet Mors

20210928-141519-L-3871x2327ma
Kunstneren Jens Haaning satte med sit værk 'Take the Money and Run' på Kunsten i Aalborg gang i en debat om billedkunstneres lønforhold. Det tomme lærred skulle have været fyldt med pengesedler. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
I dag begynder Kulturmødet på Mors, hvor der over tre dage er workshops, koncerter og debatter om kulturens tilstand. A4 Arbejdsliv giver et overblik over de mest relevante arrangementer inden for kulturpolitik og arbejdsmarkedsforhold i kulturbranchen.

Dårlig honorering af billedkunstnere

Da konceptkunstneren Jens Haaning skabte værket 'Take the money and run' til udstillingen 'Work It Out på' Kunsten i Aalborg, gjorde han netop det; tog pengene og stak af. 

Museet havde lånt Jens Haaning 532.549 kroner, som skulle indrammes. Men da Kunsten modtog værkerne, var billedrammerne tomme. 

Museet har sagsøgt ham for kontraktbrud og nægter at levere de tomme billedrammer til Jens Haaning, der tidligere på året sagde, at han agter at sælge værket – altså de tomme lærreder. Sagen satte gang i en debat om billedkunstneres lønforhold, og fredag eftermiddag fortsætter billedkunstner Kenneth Balfelt og Marie Thams, der er billedkunstner og forperson for Billedkunstnernes Forbund, den diskussion på Kulturmødet Mors. 

Fredag 26.08 kl. 15.00 - 15.30, Billedkunstens Camp, KulturPladsen

Arbejdsmiljø i kulturbranchen

Kulturinstitutionernes arbejdsmiljø har gennem de seneste år været genstand for et større fokus end tidligere. Det har nogle steder ført til udskiftninger på lederposter og blandt medlemmer af kulturinstitutionernes bestyrelser.

Et af de seneste eksempler er kunstmuseet Arken, der tidligere på måneden fik sit tredje påbud fra Arbejdstilsynet om dårligt arbejdsmiljø. 1. august tiltrådte Marie Nipper som ny direktør på Arken, efter den mangeårige direktør Christian Gether stoppede i februar i kølvandet på de ansattes kritik af arbejdsmiljøet, og Nipper deltager i en pandeldebat torsdag om kulturbestyrelsernes rolle.

LÆS OGSÅ: Arken vil rydde op efter påbud fra Arbejdstilsynet: Skærer i antallet af udstillinger

Henriette Laursen, direktør i Kvinfo, og bestyrelsesformand for Kunsten i Aalborg, Christen Obel, deltager også i diskussionen om, hvornår og hvordan kulturbestyrelser skal agere, når arbejdsmiljøet er dårligt. 

Torsdag 25.08 kl. 12.30 - 13.30, Værkstedet, KulturPladsen

Fremtiden for public service

Fredag diskuterer en række mediechefer fremtiden for velproduceret dansk public service. Hvordan det danske sprog sikres i en ændret digital medievirkelighed, og hvordan det nye medieforlig spiller ind i et stærkt forandret mediebillede med internationale streamingtjenester og tech-giganter, der udfordrer traditionelle mediers forretningsmodeller. 

Chef for DR Medieforskning Dennis Christensen starter med en status på mediernes udvikling med særligt fokus på unges medieforbrug.

I debatten deltager blandt andre Henrik Bo Nielsen, kulturdirektør i DR, og chefredaktør på Jyllands-Posten Marchen Neel Gjertsen.

Fredag 26.08 kl. 12.15 - 13.30, Musikværket Sal 1, KulturPladsen

Interview med erhvervsministeren

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har meldt afbud til Kulturmødet Mors, da hendes søn skal opereres, oplyser Kulturmødet i en pressemeddelelse. 

I stedet åbnes kulturmødet af erhvervsminister Simon Kollerup (S), som også fredag skal tale med virksomhedsleder og kulturkommentator Ronnie Hansen om kulturerhverv og deltage i en debat om bæredygtig kulturturisme.

Kulturerhverv: Fredag 26.08 kl. 15.30 - 16.30, Musikværket Sal 1, KulturPladsen

Bæredygtig kulturturisme: Fredag 26.08 kl. 10.30 - 11.30, Musikværket Sal 1, KulturPladsen

Dilemmaer til kulturpolitikere 

Clement Kjersgaard er torsdag moderator for en slags paneldebat med kulturordførerne fra Folketingets partier.

Blandt andet deltager Socialdemokratiets kulturordfører, Ida Auken, næstformand for Folketingets Kulturudvalg Mogens Jensen (S), og DF-formand Morten Messerschmidt.

Clement Kjersgaard vil spørge dem hver især, hvad de ville gøre, hvis de var kulturminister. 

Torsdag 25.08 kl. 17.00 - 18.30, Folkescenen, KulturPladsen

GDPR