Arne, dagpenge og kontanthjælp: Hvem er Løkkes folketingsgruppe, og hvad vil de?
Intet parti bringer så mange nye ansigter ind i Folketinget som Moderaterne.
14 ud af partiets 16 mandater er nye på tinge, da kun politisk ordfører Jakob Engel Schmidt og formand Lars Løkke Rasmussen begge tidligere har været valgt ind til Folketinget.
Men hvem er så alle de nye? Og hvad mener de om nogle af de mest centrale spørgsmål for lønmodtagerne?
Det giver A4 Aktuelt dig et overblik over her.
Imod arnepension, for lønløft
A4 Aktuelt har gennemgået Moderaternes nye folketingsmedlemmers svar på en række spørgsmål, som er særligt vigtige ud fra lønmodtagernes perspektiv, i DR’s kandidattest. Eller alle på nær Lars Løkke Rasmussen, der ikke har besvaret testen.
Af det kan man lære, at alle på nær én ønsker at fjerne 'arnepensionen', og at 14 ud af 15 mener, at det er en god idé, at dagpengesatsen for nyuddannede bliver sat ned.
Der er dog også uenighed at spore. Blandt andet i spørgsmålet om, hvorvidt kontanthjælpsmodtagere skal have ekstra hjælp i den nuværende inflation.
Dyk ned i svarene herunder:
Sundhed er overskyggende mærkesag
Hvis der er et område, hvor Lars Løkke Rasmussen stod stærkt under valgkampen, er det på sundhed.
Og ser man, hvad de nye folketingsmedlemmer har angivet som sine mærkesager, er sundhed da også det, som fremhæves oftest.
Især ønsket om at nedlægge de fem regioner og samle sundhedsvæsenet i én samlet organisation går igen. Det samme gør en forbedring af psykiatrien. Begge dele indgår i Moderaternes omfattende udspil til en sundhedsreform.
Efter sundhedsområdet nævner de fleste moderater klima og den grønne omstilling som mærkesag. Partitoppens borgerlige ophav skinner dog også igennem ved, at flere kandidater taler for skattereformer til gavn for folk i arbejde og bedre betingelser for iværksætteri.
Her er Moderaternes folketingsgruppe:
Rasmus Lund-Nielsen, psykolog og forfatter, 1.874 stemmer
34-årige Rasmus Lund Nielsen har mistrivsel blandt børn og unge som sin primære mærkesag. Han vil blandt andet gøre det lettere at leve sundt og dyrke motion for de unge, som han mener bruger for meget tid foran computeren.
Han har skrevet to bøger. Første udgivelse om, hvordan man kommer tilbage efter at være blevet ramt af stress og senest har han skrevet bogen 'Revolutionen fra midten', der fremsætter pointen, at dansk politik ikke skal styres af partierne på yderfløjene.
Monika Rubin, læge & forsker, 3.376 stemmer
34-årige Monika Rubin har med sin sundhedsfaglige baggrund været dybt involveret i udviklingen af partiets Moderaternes sundhedspolitik. Sundhed er også hendes primære mærkesag med "minimalt spild og dobbeltarbejde".
Rosa Eriksen, sygeplejerske, 4.469 stemmer
Den 32-årige sygeplejerske ønsker at gøre det mere attraktivt at arbejde i sundhedsvæsenet. Derudover vil hun give mere frihed til eksempelvis sosu'er i ældreplejen. Rosa Eriksen har tidligere været aktiv i både Socialdemokratiets og Venstres ungdomspartier.
Lars Løkke Rasmussen, jurist og partileder, 38.439 stemmer
58-årige Lars Løkke Rasmussen er tidligere sundheds-, finans- og statsminister og den altoverskyggende figur i Moderaterne. Partiet er en direkte forlængelse af de tanker, han lancerede i bogen 'Befrielsens Øjeblik', der udkom under valgkampen i 2019. Bogens hovedpointe var, at man skulle skære yderfløjene væk og styre dansk politik fra midten - det, der er Moderaternes overordnede formål.
Henrik Frandsen, landmand og tidligere borgmester, 6.206 stemmer
61-årige Henrik Frandsen vil blandt andet bruge sit mandat på at sikre, at uligheden i Danmark ikke vokser. Han er tidligere borgmester i Tønder Kommune, hvor han repræsenterede lokallisten Tønder Listen. Den var med 29 procent af stemmerne Danmarks største lokalliste ved det seneste kommunalvalg.
Derudover har Henrik Frandsen arbejdet 35 år som landmand og bestredet flere poster - eksempelvis i interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.
Mike Villa Fonseca, sygeplejerske og deltidsbrandmand, 505 stemmer
27-årige Mike Villa Fonseca er sygeplejerske i akutafdelingen og har sundhed som sin primære mærkesag uden dog at nævne, hvad han ønsker at ændre på. Ved siden af jobbet som sygeplejerske er Mike Villa Fonseca brandmand på deltid.
Peter Have, selvstændig, 952 stemmer
58-årige Peter Have er uddannet tjener og sommelier og driver i dag en landevejskro i Østjylland. Hans primære mærkesager er en nedlæggelse af regionerne og mere fokus på psykisk sygdom, samt en bedre ældrepleje.
Tobias Grotkjær Elmstrøm, advokat, 4.085 stemmer
40-årige Tobias Grotkjær Elmstrøm ønsker at nedlægge regionerne og indføre en akutpakke til psykiatrien. Det er hans primære mærkesag. Derudover vil han blandt andet arbejde for en mere human udlændinge- og flygtningepolitik.
Sidstnævnte tilskriver han sit arbejde som advokat med speciale i udlændingeret.
Jakob Engel Schmidt, økonom og politisk ordfører, 4.252 stemmer
39-årige Jakob Engel Schmidt gør sit comeback til dansk politik med Moderaterne. Tidligere har han siddet i Folketinget for Venstre, men har også besat stillinger i Dansk Industri, Dansk Iværksætterforening og arbejdet for Rud Pedersen.
Jakob Engel Schmidt er politisk ordfører for Moderaterne og hans mærkesag er at gennemføre partiets sundhedsreform.
Kristian Klarskov, investor og iværksætter, 1.772 stemmer
46-årige Kristian Klarskov kommer i Folketinget med vækst og bedre vilkår for iværksætteri som sine mærkesager. Efter en karriere som selvstændig har han de seneste ti år hjulpet andre iværksættere som investor i K2 Group.
Nanna W. Gotfredsen, jurist og stifter af Gadejuristen, 2.333 stemmer
53-årige Nanna W. Gotfredsen har tidligere blandet sig i den offentlige debat i kraft af sin rolle som stifter af Gadejuristen - et initiativ, der yder retshjælp til udsatte mennesker. Derfor har hun også socialpolitik som sin primære mærkesag - både med fokus på udsatte, handicappede og veteraner.
Jon Stephensen, arkitekt og journalist, 1.550 stemmer
62-årige Jon Stephensen beskriver mindre ulighed blandt børn og unge samt en styrkelse af kultur- og idrætslivet som sine mærkesager. Tidligere har Jon Stephensen været teaterchef for Aveny-T, hvorfra han blev fyret tidligere på året.
Charlotte Bagge Hansen, selvstændig, 2.187 stemmer
53-årige Charlotte Bagge Hansens mærkesag er at styrke yderområderne i Danmark - eksempelvis ved at skabe gode vilkår for, at virksomheder kan etablere sig ved provinsbyerne. Hun er tidligere bestyrelsesmedlem i Venstre og er allerede i dag involveret i lokalpolitik, da hun sidder i kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune.
Charlotte Bagge Hansen har arbejdet som selvstændig i 19 år og arbejdet otte år som soldat i Forsvaret.
Jeppe Søe, journalist, 2.452 stemmer
51-årige Jeppe Søe, der har en lang karriere som redaktør for flere tv- og radiokanaler bag sig, har flere gange deltaget i den politiske debat. Først for Socialdemokratiet og senere for Det Konservative Folkeparti - for hvem han også stillede op til Folketinget i starten af 00'erne. Han fremhæver ikke et specifikt politisk punkt som sin mærkesag - i stedet lover han vælgerne at tænke dannelse ind i alle beslutninger.
Karin Liltorp, kemiker og konsulent i medicinalindustrien, 3.375 stemmer
50-årige Karin Liltorp er ph.d. i kemi og har en bedre psykiatri som mærkesag. Blandt andet ønsker hun at ligestille psykisk og fysisk sygdom. Derudover vil hun arbejde for mindre detailstyring i den offentlige velfærd.
Mette Kierkgaard, familiechef i kommunal forvaltning, 2.935 stemmer
50-årige Mette Kierkgaards førsteprioritet er at skabe bedre velfærd på nogle af de områder, hvor velfærden halter i dag. Blandt andet påpeger hun det som et problem, at den sociale arv ikke er nedbragt de seneste 20 år. Et af grebene vil ifølge Mette Kierkgaard være at etablere selskaber, der er offentligt ejet, men drives, som var de private.