Pædagoger i corona-opsang til kommunerne: - I handler for langsomt

20210215-091436-L-1920x1280we
Elisa Rimpler mener, at mange kommuner skal se at trække i arbejdstøjet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kommunerne skal tage langt bedre styring med corona-sikkerheden i landets daginstitutioner i takt med stigende smitte, mener BUPL's formand Elisa Rimpler.

Kommunerne skal se at komme i arbejdstøjet.

Sådan lyder den klare opsang fra BUPL-formand Elisa Rimpler efter flere udbrud med coronasmitte i landets daginstitutioner.

LÆS OGSÅ: Ny vejledning skal forhindre stress: - Nu står det bøjet i neon

Situationen er for alvor begyndt at udfordre arbejdsmiljøet, og pædagogernes formand opfordrer kommunerne til at gå i dialog med medarbejderorganisationerne lokalt for at finde løsninger.

- Hvis man har en ambition om, at man gerne vil holde på de pædagoger, man har og passe godt på dem, er det vigtigt, at arbejdsgiverne trækker i arbejdstøjet og sikrer dialogen. Både med os i BUPL lokalt, men også med medarbejderne og lederne for at finde ud af, hvad der skal til for, at vi klarer endnu en vinter med corona, siger Elisa Rimpler til A4 Arbejdsmiljø.

Oplever du ikke, at kommunerne tager nok initiativ i dag?

- Det gør de nogle steder. Men jeg synes også, at mange kommuner handler for langsomt. For 14 dage siden begyndte vi at få meldinger fra pædagoger, der råbte vagt i gevær. De er bekymrede og utrygge ved at stå i frontlinjen igen. Det er som om, at der går lang tid, før kommunerne forstår alvoren på gulvet. 

- Vi har lært meget af sidste vinter. Det handler om, at der skal stilles test til rådighed for personalet, sikre ordentlig rengøring og sørge for, at ressourcerne er til stede til vikarer og ekstra personale. Endelig skal kommunerne blive bedre til at gå i dialog med lederne og BUPL lokalt om at finde løsninger, siger hun.

- Afgørende med forudsigelige regler

Rundt omkring i landet har daginstitutioner og skoler i de seneste uger oplevet en stigning i smitte blandt personale, børn og elever.

Styrelsen for Patientsikkerhed har flere steder lukket skoler for at få bugt med smitten, men også i børnehaver og andre dagtilbud ser situationen kritisk ud. Særligt i hovedstadsområdet, hvor antallet af smittede pr. 100.000 borgere er det højeste.

Tidligere under coronakrisen gjaldt der landsdækkende retningslinjer for daginstitutionerne, herunder opdeling af børn i mindre grupper, rengøring af legetøj og hjemsendelse af børn, hvis de havde været i nærkontakt med en smittet.

Nu bliver børnene ikke længere sendt hjem, selv om de har været nærkontakt. Det på trods af, at et flertal på Christiansborg tidligere i november igen gjorde coronavirus til en samfundskritisk sygdom.

Corona-regler i dagtilbud
  • Daginstitutioner i områder med høj lokal smitte bør ifølge Børne- og Undervisningsministeriet tilrettelægge hverdagen, så børnene så vidt muligt holder sig indenfor egen stue eller tilsvarende gruppeinddeling. Desuden opfordres til, at aflevering og afhentning af børn foregår udendørs, hvis det er muligt.
  • På trods af den stigende smitte fastholder retningslinjerne fra Børne- og Undervisningsministeriet dog, at daginstitutioner ikke kan hjemsende børn, alene fordi de har været i nærkontakt med en coronasmittet. Daginstitutionen kan opfordre forældre til at holde deres børn hjemme og afvente negative svar på coronatest, men man kan ikke afvise børn, hvis forældre ikke følger opfordringen.
  • Udviser et barn sygdomssymptomer, kan barnet dog hjemsendes, ligesom en positiv coronatest også kræver, at barnet holdes hjemme, indtil sygdommen er overstået.
  • Personale, der ikke er vaccineret mod covid-19, opfordres til at lade sig teste en gang om ugen.

Kilde: BUPL

Nu skal der i stedet findes lokale løsninger, der matcher smittetrykket lokalt. Her har kommunerne ikke været hurtigt nok ude af starthullerne, mener Elisa Rimpler. 

- Det er fuldstændig afgørende, at der er nogle forudsigelige retningslinjer, så både ledere og pædagoger ved, hvad de skal planlægge efter. Det er vigtigt, at daginstitutionerne får penge til ekstra personale og mere rengøring, så de kan løse kerneopgaven, siger hun.  

Kommunernes Landsforening (KL) har ingen kommentarer til kritikken fra BUPL.

Coronapas gør pædagoger mindre bekymrede

Fagforeningen LFS, der organiserer pædagogerne i København, oplever til gengæld, at situationen er mindre kritisk.

Langt de fleste pædagoger er færdigvaccinerede, og det skaber generelt mere tryghed på stuerne, mener Jan Hoby, næstformand i LFS. Han har ikke en finger at sætte på Københavns Kommunes indsats.

- Jeg kommer ikke til at slå på tromme for, at der skal være endnu flere restriktioner. Vi kommer til at skulle leve med den her sygdom. Hvis sundhedsmyndighederne vurderer, at coronapas og nuværende retningslinjer er tilstrækkelige, har vi tiltro til det, siger han og slår fast:

- Erfaringerne fra sidst er enormt værdifulde, og den utryghed, der potentielt kan være derude, vil nok ikke opleves på samme måde denne gang.

A4 Arbejdsmiljø har ligeledes været i kontakt med Danmarks Lærerforening, der ikke heller ikke har modtaget mange henvendelser fra bekymrede medlemmer.

Men man følger situationen nøje, lyder det fra lærerforeningen.

GDPR