Pape kalder Arne-pension rendyrket socialisme i hård debat

20211207-174346-L-1920x1280we
De Konservative og Venstre har meldt ud, at de vil fjerne retten til tidlig tilbagetrækning, hvis de får regeringsmagten. Sidstnævnte vil udvide seniorpensionen, som ansøgere skal visiteres til. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Bølgerne gik højt i Folketingssalen tirsdag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) forsvarede Arne-pension.

Der blev uddelt retoriske øksehug i Folketinget tirsdag mellem formanden for De Konservative, Søren Pape Poulsen, og statsminister Mette Frederiksen (S), som blev beskyldt for at udøve "rendyrket socialisme".

Debatten handlede om retten til tidlig tilbagetrækning for dem, der har været over 40 år på arbejdsmarkedet, Arne-pensionen. Den trækker arbejdskraft ud af arbejdsmarkedet, og det er det sidste, Danmark har brug for lige nu, mener De Konservatives formand.

- Vi har en pensionsalder i Danmark. Og hvis man er for nedslidt til at være på arbejdsmarkedet, så skal man selvfølgeligt kunne trække sig tilbage.

- Men at indføre en generel ret, der ikke handler om nedslidning, men om, at hvis du har været nok år på arbejdsmarkedet - endda på deltid - så skal man kunne trække sig tilbage for andre folks penge, det er en mærkelig tilgang til dansk økonomi, sagde Søren Pape Poulsen.

De Konservative og Venstre har meldt ud, at de vil fjerne retten til tidlig tilbagetrækning, hvis de får regeringsmagten. Sidstnævnte vil udvide seniorpensionen, som ansøgere skal visiteres til.

Og Søren Pape Poulsens udlægning af Arne-pensionen faldt statsministeren for brystet.

- Blev der sagt andre folks penge? Blev det sagt til de ufaglærte og faglærte i Danmark med mere end 40 års anciennitet, at deres værdige tilbagetrækning er for andre folks penge?

- De har dag efter dag, uge efter uge, år efter år, årti efter årti passet deres job og betalt deres skat. Det er for deres egne penge!, sagde Mette Frederiksen og fortsætter:

- Se, det er forskellen i dansk politik. Værdighed for dem, der har de hårdeste liv.

Og her sluttede den officielle debat. Men de retoriske kamphaner fortsatte fra deres pladser, selv om mikrofonerne var slukkede.

- Rendyrket socialisme. Rendyrket socialisme, kunne man høre Søren Pape Poulsen sige højt for lukket mikrofon.

Og fra Mette Frederiksens plads i salen kunne man høre hende sige:

- Tak. Tak, Søren. Tak for at melde rent ud.

Hvortil De Konservatives formand replicerede:

- Skulle det være en anden gang.

/ritzau/

GDPR