SF og Å kræver, at erhvervsuddannelser skal indgå i et regeringsgrundlag

20200526-083424-A-1920x1277we
Både Alternativet og SF mener, at erhvervsuddannelserne i lang tid er blevet underprioriteret politisk. Derfor skal området konkret med i et nyt regeringsgrundlag. (Arkivfoto). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Et kommende regeringsgrundlag skal indeholde flere penge til erhvervsuddannelserne, hvis det skal støttes af Alternativet og SF, siger partiernes ledere til A4 Aktuelt.

Alternativets politiske leder Franciska Rosenkilde fastslår, at en styrkelse af erhvervsuddannelserne (EUD) skal indgå i et kommende regeringsgrundlag, for at hun kan støtte op om det.

“Erhvervsuddannelserne skal klart have en plads i et regeringsgrundlag efter det her folketingsvalg,” siger Franciska Rosenkilde, der dog påpeger, at partiet af princip ikke stiller ultimative krav.

Hun understreger, at hele EUD-området "trænger til et ordentligt løft".

Hvad ville tilfredsstille jer at få lovning på i forbindelse med et regeringsgrundlag?

“At vi får et mere fleksibelt og på mange måder et mere bæredygtigt og ambitiøst udspil, fordi erhvervsuddannelserne er et af de områder, som virkelig er blevet udhulet,” siger Franciska Rosenkilde.

Hos SF erklærer formand Pia Olsen Dyhr sig enig og mener også, at økonomien for erhvervsuddannelserne skal nedfældes i et kommende regeringsgrundlag.

"Vi skal prioritere erhvervsuddannelserne langt højere, end vi gør i dag. Det er både i forhold til et ordentligt taxameter-løft, så det afspejler de andre ungdomsuddannelser og ikke bliver behandlet stedmoderligt."

Tror du, I kan få eksempelvis Socialdemokratiet med på, at EUD-området konkret skrives ind i et regeringsgrundlag?

"Det tror jeg faktisk godt, vi kan. Jeg synes, vi har haft et godt samarbejde med Socialdemokraterne om erhvervsuddannelserne. Vi er ikke kommet langt nok, det anerkender jeg bestemt. Men da vi forhandlede 'Danmark kan mere', var det jo en del af den aftale, at vi faktisk vil levere penge til erhvervsskolerne. Nu er jeg så bekymret over, at Socialdemokratiet vil bruge de penge til noget andet, men det vil vi ikke," siger Pia Olsen Dyhr.

Torsdag udtalte SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, til Politiken, at partiet vil afsætte to milliarder kroner over de næste to-tre år til at rette op på forholdene på erhvervsskolerne. Samtidig vil partiet afsætte 500 millioner kroner årligt, der skal bruges på at opdatere maskinerne på skolerne og til bedre uddannelse af lærerne.

I fredagens meningsmåling fra Voxmeter står SF til 9,8 procent af stemmerne, mens Alternativet lige klarer spærregrænsen med 2,2 procent af stemmerne.

Både Alternativets og SF's krav kom inden, at Socialdemokratiet søndag lancerede et udspil, hvor partiet ønsker at øremærke cirka 500 millioner kroner årligt til erhvervsuddannelser. 

LÆS OGSÅ: Socialdemokratiet vil styrke erhvervsuddannelserne i nyt udspil

GDPR