PenSam: Opgør med kvinde- og mandefag vil styrke rekrutteringen

herning_3_
"Vi skal gøre op med, at nogle fag er mandefag, og nogle er kvindefag," skriver Torsten Fels, adm. direktør i PenSam. Foto: Pressefoto/PenSam/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
8. mar. 2024 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Omsorgsarbejde er overvejende kvindearbejde og udviklingen står stille. Vi skal have mere fokus på at tiltrække bredere, så flere kan se sig i omsorgsfagene. Det vil styrke rekrutteringen og sikre mangfoldighed, mener PenSam.

SOSU-ASSISTENTEN PÅ PLEJEHJEMMET og pædagogmedhjælperen i børnehaven er i overvejende grad kvinder, og sådan har det været historisk.

Udviklingen har stået stille de sidste ti år, viser tal fra PenSams medlemsregister. PenSam er pensionsselskab for blandt andet sosu’er og pædagogmedhjælpere, og her var andelen af kvinder på Sosu-området 89 procent i 2014 og 88 procent i 2023. Stort set ingen udvikling.

Det samme gør sig gældende for hele PenSam, som tæller FOA-overenskomsterne, hvor andelen var hele 82 procent kvinder i 2014 og 81 procent kvinder i 2023 – igen næsten ingen udvikling.

Disse tal står i kontrast til nogle af de traditionelle mandefag, hvor der er større succes med at få kvinder ind. Her er det lykkedes at øge antallet af kvindelige lærlinge inden for fag som smed, VVS og elektriker. Og selv om der stadig er lang vej, går det i den rigtige retning.

Ligestilling handler ikke kun om, at vi skal have flere kvinder i lederstillinger og i bestyrelseslokalerne. Det handler også om, at vi skal have brudt med kønsstereotyperne på arbejdsmarkedet
Torsten Fels, adm. direktør, PenSam

Arbejds- og uddannelsesvalg skal være styret af talent og interesse – ikke køn. Unge mænd, der brænder for at sikre gode forhold for vores ældre eller gerne vil være med til at sørge for, at vores børn har en tryg og stimulerende opvækst, skal naturligt vælge at en uddannelse som sosu eller pædagogmedhjælper. Vi skal gøre op med, at nogle fag er mandefag, og nogle er kvindefag. 

PENSAMS MEDLEMMER UDFØRER et meget vigtigt arbejde for samfundet. Men vi skal blive bedre til at sikre, at vi i højere grad afspejler samfundet, når det kommer til køn. Det vil betyde, at børnene i institutionen oplever flere forskellige voksne at spejle sig i, og at vores ældre medborgere har en bredere kontaktflade.  

Ligestilling handler ikke kun om, at vi skal have flere kvinder i lederstillinger og i bestyrelseslokalerne. Det handler også om, at vi skal have brudt med kønsstereotyperne på arbejdsmarkedet, så det er lige så naturligt for Lucas at blive sosu-assistent, som det er for Amalie at blive industriteknikker.

Det er ikke en udfordring, som vi løser med et snuptag. Det kræver en langsigtet indsats, hvor fagforeninger og offentlige og private arbejdsgivere sætter fokus på udfordringen. Det arbejde er heldigvis i gang, men der er desværre lang vej. Det skal vi også have fokus på 8. marts.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].