Rekordmange sætter ekstra ind på pensionen

20201028-170007-L-1920x1361we
Hos Sampension var der i de første ni måneder i år ca. 9.200 kunder, som indbetalte ekstra til pensionsopsparingen. Det er det højeste antal nogensinde og en stigning på 83 procent i forhold til samme periode i 2016. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danskernes opsparinger bugner, og rekordmange vælger frivilligt at sætte lidt mere ind på pensionskontoen

Rekordmange danskere vælger frivilligt at sætte lidt ekstra til side til alderdommen.

Det viser nye tal fra to pensionsselskaber.

Hos Sampension, der er Danmarks tredje største pensionsselskab målt på balancen, var der i de første ni måneder af året godt 9.200 kunder, som indbetalte ekstra til pensionsopsparingen. Det er det højeste antal nogensinde og en stigning på 83 procent i forhold til samme periode i 2016.

LÆS OGSÅ: Arne-pension skaber frygt for fyringer på jobcentre

- Der er mange, der gerne har villet realisere drømme om at rejse, bygge lidt på huset og købe en masse forbrugsgoder. Det har der på grund af corona ikke været samme mulighed for. Den her opbremsning i økonomien gør jo, at penge hober sig op. De står i banken, og der står de sådan set også meget godt, men rigtig mange tænker over, om de kan gøre noget, så de får mere ud af deres penge, siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgiver i Sampension.

Artiklen fortsætter under grafikken

Pengene brænder i lommen

Samme tendens ser man hos landets største pensionsselskab, PFA, hvor omfanget af indbetalinger, som kunder foretager på egen hånd i årets første 10 måneder, ligger 20 pct. højere end sidste år.

Mange af de penge, vi ikke har fået brugt, siden corona startede, brænder i lommen
Carsten Holdum, forbrugerøkonom PFA

Og det er et rekordhøjt niveau, fortæller forbrugerøkonom hos PFA Carsten Holdum. Også han peger på, at forklaringen skal findes i, at vi økonomisk set er kommet helskindet igennem coronakrisen.

- Jobsikkerheden er igen nærmest normal. Og det betyder, at mange af de penge, vi ikke har fået brugt siden corona startede, brænder i lommen. De står i banken til nul eller i værste fald negativ rente. Og de fleste skal selvfølgelig tilbage til forbrug. En ferie, man ikke har været på, noget man ikke har fået købt eller noget, man ikke har fået lavet på sit sommerhus. Men nogle af dem vil nok trods alt gå til opsparing. Og her er pensionen den nemmeste måde at spare op på, siger han.

Særligt de unge sætter mere til side

Blandt de overenskomstansatte HK'ere i kommunerne, offentligt ansatte i staten samt medarbejdere i en række private virksomheder, der har deres pensioner hos Sampension, er der samtidig en tendens til, at især de unge sætter ekstra til side. 

Det er snusfornuften, der spiller ind. Det er gået op for dem, at det handler om at få gjort noget i tide
Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgiver i Sampension

Alene det seneste år er antallet af kunder under 36 år, som indbetaler ekstra til pensionen, steget med 20 procent. Og det er den største stigning blandt alle aldersgrupper.

- Jeg tror, at det er snusfornuften, der spiller ind. Det er gået op for dem, at det handler om at få gjort noget i tide, siger Anne-Louise Lindkvist og peger samtidig på, at pensionsbranchen som helhed er blevet bedre til at informere de unge om, at man er nødt til at gøre noget tidligt, hvis man vil have en pose penge at gøre godt med den dag, man går på pension. 

- De har rigtigt mange ønsker og drømme om, hvad de vil, når de går fra arbejdsmarkedet. Og de bliver formentlig også ældre end mange af os andre, så det skal der selvfølgelig også være penge til, siger hun.

Har holdninger til, hvordan pengene investeres

Samme tendenser ser man hos PFA, forklarer Carsten Holdum, der dog understreger, at han ikke har undersøgt tallene for de unge specifikt, men trækker på sin erfaring.

- Vi har observeret, at pension også begynder at interessere de unge. Det har det ikke gjort tidligere, siger han og fortæller, at de unge relativt set rykker på de indbetalinger, kunderne laver på egen hånd.

LÆS OGSÅ: Guide: Nye regler kan få betydning for din pension

De unge sparer dog ikke så meget op, hvis man måler på kroner og øre, og ser man på mængden af penge, der sættes ind, er det derfor stadig dem i 50+-segmentet, der ikke længere har hjemmeboende børn samt en høj løn og lang anciennitet på arbejdsmarkedet, der sætter flest penge til side hos PFA.

Og de unge skiller sig også markant ud i en anden sammenhæng, fortæller Carsten Holdum. Han peger på, at de unge har stærke holdninger til, hvordan deres pensionskroner investeres.

- Vi kan se, at de unge interesser sig rigtig meget for investeringsvalget i deres ordning, herunder hvordan det påvirker grøn omstilling, siger han.