Brandfolk har arbejdet i giftigt skum: Minister afviser undersøgelse

20160821-114805-L-1920x1181we
- Man hjælper ikke brandfolkene på det her område overhovedet. Det er som om, at vi er blevet sat i skammekrogen, siger Keld Rasmussen, der er formand i Brandfolkenes Organisation. (Arkivfoto) Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Brandfolk er rasende, efter minister har afvist at undersøge sammenhængen mellem sygdom hos brandmænd og det giftige stof PFOS, der har været brugt i brandskum i Danmark frem til 2011.

Et af brandfolkenes bedste våben i kampen mod flammer har indtil for nylig været propfyldt med et giftigt stof.

Helt frem til 2011 har brandslukningsskum nemlig indeholdt det fluorstoffet PFOS, og det får mange brandfolk til at bekymre sig om effekter fra stoffet, som kan give både kræft, hormonforstyrrelser og et svækket immunforsvar.

Alligevel kommer der ikke en tilbundsgående undersøgelse af sammenhængen mellem skummet og sygdomsbilledet hos brandmænd. Det fastslår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg.

Brandfolk er vrede

PFOS har indtil for ti år siden været anvendt i det brandskum, som brandmænd blandt andet har brugt til at slukke olie- og kemikaliebrande.

LÆS OGSÅ: Medarbejdere har fået nok: Fortæller om hjerteskærende oplevelser i ambulancer og på vagtcentral

Og derfor har meldingen fra beskæftigelsesministeren sat sindene i kog hos brandfolk rundt om i landet, fortæller Keld Rasmussen, der er formand i Brandfolkenes Organisation.

- Vi forstår det ikke. Brandfolkene har gået i det her hver dag. Det er noget, de er blevet udsat for på deres arbejde, siger den vrede formand.

Han er i Brandfolkenes Organisation formand for godt 300 brandmænd, men har via Facebook haft kontakt med langt flere. I alt har 4.500 meldt tilbage til Brandfolkenes Organisation, at de har været i berøring med stoffet gennem deres arbejde. Det gælder ikke kun brandmænd, men også ansatte hos Søværnet og Flyvevåbnet, der har brugt skummet i øvelsessituationer.

De her stoffer er meget giftige. De er også meget persistente og nedbrydes ikke. Har man en gang fået dem i kroppen, så vil de blive der i mange år
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet

PFOS har i den seneste tid været diskuteret i offentligheden, siden det kom frem, at flere familier i Korsør uforvarende har indtaget det giftige stof.

De har været medlemmer af en kogræsserforening og spist kød fra kvæg, der har græsset på en mark nær en lokal brandskole. Det har siden vist sig, at jorden var forgiftet med store mængder af det farlige stof, og prøver har vist, at i alt 187 personer, der har spist kød fra marken i Korsør, har stærkt forhøjede værdier af PFOS i kroppen.

- De her stoffer er meget giftige. De er også meget persistente og nedbrydes ikke. Har man én gang fået dem i kroppen, vil de blive der i mange år, forklarer Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.

Sundhedsstyrelsen: En prøve vil ikke kunne forudsige problemer med helbreddet

Årsagen til, at beskæftigelsesministeren ikke vil undersøge brandfolkene, skal blandt andet findes i et baggrundsnotat fra Sundhedsstyrelsen, hvori det konkluderes, at der ikke er 'lægeligt, helbredsmæssigt grundlag for at opspore og udrede brandfolk, der har været udsat for PFOS'.

Det skyldes ifølge styrelsen, at en blodprøve kun vil give informationer om niveauet af det giftige stof i blodet og ikke vil kunne sige noget om, hvorvidt en aktuel eller fremtidig sygdom kan tilskrives arbejdet med det farlige skum. En prøve vil heller ikke kunne forudsige, om man vil få problemer med helbredet fremadrettet, konkluderer Sundhedsstyrelsen.

Man hjælper ikke brandfolkene på det her område overhovedet. Det er som om, at vi er blevet sat i skammekrogen
Keld Rasmussen, formand i Brandfolkenes Organisation

Men det giver Keld Rasmussen ikke meget for.

- Det handler om visheden for brandfolkene. Folk skal have en afklaring på, om de har det i kroppen eller ej, siger han.

Men ministeren tager udgangspunkt i notatet fra Sundhedsstyrelsen i sit svar. 

'Jeg henholder mig til Sundhedsstyrelsens og Arbejdstilsynets oplysninger og ser på den baggrund ikke behov for at igangsætte et større opsøgnings- og udredningsarbejde. Jeg har bedt Arbejdstilsynet om at informere om problemstillingen med PFOS i brandskum til branchen og på Arbejdstilsynets hjemmeside', skriver han i svaret.

Hos Brandfolkenes Organisation forstår man ikke, at man tester private personer, når man ikke vil teste brandmændene. I stedet skal de selv betale for at få taget en prøve.

- 187 mennesker har i en periode spist kød fra køer og får nu konstateret, at de har stoffet i kroppen. For vores andres vedkommende har vi gået i det stort set hver dag. Det er forkert. Man hjælper ikke brandfolkene på det her område overhovedet. Det er som om, at vi er blevet sat i skammekrogen. Når det er noget, man er blevet udsat for på sit arbejde, så burde det netop gøre en forskel, siger Keld Rasmussen.

Professor: Brandmænd kan have fået stoffet ind i kroppen på mange måder

Og professor i miljømedicin Philippe Grandjean forstår godt brandfolkenes ønske.

- Man ved fra udlandet, at brandfolk kan være særligt udsatte. Det er ikke nødvendigvis dem alle. Men man burde nok undersøge dem, man mistænker mest. Det vil sige dem, der har været i tjenesten i flere år og måske endda har instrueret i skumslukning eller på anden vis i særlig høj grad har brugt skumslukning i deres erhverv, siger han og fortsætter:

- Principielt vil jeg sige, at der er mere end en en teoretisk risiko, fordi man har undersøgt det i udlandet. Og jeg forstår godt brandfolkenes ønske om at få det undersøgt.

Professoren peger på, at der kan være flere måder, brandmændene kan være blevet udsat for de farlige stoffer på. Det kan dels være ved arbejdet med det PFOS-holdige skum, men drikkevandet på stationen kan også have været forurenet, ligesom deres uniformer også kan have været en kilde.

- Man kan også formode, at deres arbejdstøj er behandlet med fluorstoffer. Det har man i hvert fald set i udlandet. Hvis man behandler arbejdstøjet med de her stoffer, så bliver det vandafvisende. Og det vil jo være ret praktisk for brandmændene.

I sidste uge besluttede Danske Regioner, at 145 lokationer i hele landet nu skal undersøges nærmere for PFOS. Det gælder især områder omkring brandskoler og øvelsespladser, hvor der er blevet arbejdet med PFOS-holdigt brandskum.

GDPR