Portræt af Ane Halsboe-Jørgensen:
Lønmodtagerne har fået en arbejdsom minister med fortid i fagbevægelsen

20210914-095911-4-1920x1279we
Ane Halsboe-Jørgensen (S) er ny beskæftigelsesminister. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
De svære opgaver tårner sig op for den nye beskæftigelsesminister. Ane Halsboe-Jørgensen (S) er kendt for at lytte, men fagbevægelsen og lønmodtagerne vil forvente mere.

Det er muligt, at Beskæftigelsesministeriet af mange ikke opfattes, som det mest prestigefyldte ministerium.

Men i den socialdemokratiske bevidsthed er det måske et af de mest betydningsfulde, og ministeriet har af samme årsag været et arnested for nogle af de største politikere gennem tiden.

Hans Hedtoft, Jens Otto Krag og Mette Frederiksen har alle haft en fortid i ministeriet, som indtil 2001 hed Arbejdsministeriet.

“Det er et svært sted, men godt sted som socialdemokrat. Og det er vigtigt med en socialdemokrat der,” som en central kilde i partiet udtrykker det.

Torsdag blev det så overdraget til Ane Halsboe-Jørgensen (S), der i den seneste regeringsperiode både har været uddannelse- og forskningsminister og kultur- og kirkeminister.

Derfor er der da også tale om en forfremmelse af den 39-årige nordjyde, som nu bliver sat i spidsen for blandt andet Socialdemokratiets prestigeprojekt: et lønløft til velfærdssamfundets kernetropper.

Men med forfremmelsen følger også en række vanskelige opgaver, der vil udfordre relationen til både vennerne i fagbevægelsen og ikke mindst den almindelige lønmodtager. Derfor overrakte afgående minister Peter Hummelgaard (S) også symbolsk en nøddeknækker til sin arvtager ved overdragelsen torsdag eftermiddag.

Der er nemlig mange nødder at knække: Jobcentrene skal lukkes, pensionsordningerne skal saneres, der skal anlægges et annulationssøgsmål af EU-mindsteløn, afskaffelsen af store bededag og spændingerne i de forestående overenskomstforhandlinger kan hurtigt blive ministerens hovedpine. Bare for at nævne nogle.

Ane Halsboe-Jørgensen er dog ikke helt våd bag ørene. Hun kender området indefra og har allerede haft berøring med det.

Før hun blev folkevalgt, var hun konsulent i det daværende LO fra 2009 til 2011. Derudover har hun siddet i Folketingets beskæftigelsesudvalg fra 2011 til 2019. Og så vikarierede hun sidste år som fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister. Godt nok kun i to uger, men mere behøvede hun ikke at for at lande sin første trepartsaftale.

Lytteministeren

Portrætteringen af Ane Halsboe-Jørgensen er bemærkelsesværdigt ens fra de aktører, som de senere år har arbejdet med og mod hende.

Hun lytter, hun er grundig og arbejdsom og altid nede i detaljerne, men uden at tabe overblikket, lyder det. Og så fremhæves hendes evne til at danne gode relationer og skabe alliancer med aktører på hendes område igen og igen.

Ved overdragelsesceremonien brugte hun da også nogenlunde samme ord om sin egen tilgang til den konflikt om store bededag, der allerede ligger på hendes bord.

"Det kræver lydhørhed, det kræver arbejdsomhed, og det kræver også, at vi ihærdigt går til opgaven loyalt over for det regeringsgrundlag, der nu ligger, og det har jeg tænkt mig," svarede Ane Halsboe-Jørgensen på A4 Aktuelts spørgsmål.

Man skal imidlertid ikke lade sig forblænde af den lyttende og afdæmpede facon.

Ane Halsboe-Jørgensen er en ideolog med det socialdemokratiske kompas i orden. Hun ved, hvad hun vil, og hun siger, hvad hun mener. Det er i hvert fald oplevelsen hos Benjamin Boe Rasmussen, der formand for fagforeningen Dansk Skuespillerforbund.

"Man skal virkelig kæmpe for sin sag, og hun stiller spørgsmålstegn ved det, man siger," lyder det fra skuespillerformanden.

Han lægger ikke skjul på, at han har været svært begejstret for Ane Halsboe-Jørgensen som kulturminister, og det kom han da også galt af sted med, da han offentligt anbefalede, at man stemte personligt på hende under valgkampen. Men det er ikke, fordi han har fået alting foræret, forsikrer han.

“Jeg har ikke fået min vilje i alting, men hun er socialdemokratisk funderet og i fagbevægelsen og på lønmodtagernes side. Det oplevede vi i foråret, hvor hun førte Kulturministeriet sammen med Beskæftigelsesministeriet, og vi fik kigget på nogle af de betingelser, kunstnere og freelancere arbejder under,” siger Benjamin Boe Rasmussen.

En stjerne hos statsministeren

Det socialdemokratiske kompas har hun med fra sin ungdom. Hun er skolet i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), hvor hun er fra samme generation, som Peter Hummelgaard og Kaare Dybvad, der anses som nogle af partiets tænkere.

Ane Halsboe-Jørgensen har da også selv bidraget med ideologiske tanker. I samarbejde med partifælle Pernille Rosenkrantz-Theil skrev hun i 2018 debatbogen 'Det betaler sig at investere i mennesker', hvor de tog et opgør med Finansministeriets regnemodeller og slog et slag for sociale investeringer i for eksempel børn.

Hun har desuden tæt kontakt til den socialdemokratiske ledelse. Hun har fulgt statsminister Mette Frederiksen siden deres unge dage i DSU Nordjylland, og kilder i partiet fortæller, at hun har en stor stjerne hos statsministeren, selv om hun "aldrig tager ordet først på gruppemøderne".

Så er hun også tæt med Peter Hummelgaard. Det kom eksempelvis til udtryk, da hun netop i selskab med Hummelgaard og deres respektive partnere kom i stormvejr og senere måtte beklage, at de var taget i Operaen for at se Tryllefløjten uden at overholde de på det tidspunkt gældende corona-restriktioner.

Ane Halsboe-Jørgensen kan også sit politiske håndværk. Kilder tæt på ministeren fremhæver i den sammenhæng to ting, der uafhængigt af hinanden beskrives som hendes svendestykker.

For det første landede hun en aftale om udflytningningen af landets uddannelser, der mødte stor modstand i uddannelsesverdenen.

For det andet fremhæves medieforliget, som skulle skræve over mange forskellige særinteresser i kulturdanmark, som i øvrigt skulle strikkes sammen i kølvandet på kunstnernes samlede vrede over regeringen og ikke mindst hendes forgænger, Joy Mogensen (S).

Af samme grund er der også tiltro til, at hun kan styre de næste store projekter i havn.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard er i hvert fald glad for udnævnelsen af Ane Halsboe-Jørgensen. Hun hæfter sig i særdeleshed ved, at den nye minister kender til fagbevægelsen indefra i kraft af sin fortid i LO.

"Vi får en minister, som kender partssystemet og kender arbejdsmarkedets parter. Det er aldrig dårligt at kende til fagbevægelsen," siger Lizette Risgaard.

FH-formanden har da også bemærket, at der er tale om en arbejdsom minister.

"Hun er en person, som sætter sig ind i de områder, hun arbejder med og er meget kompetent, sådan som jeg har oplevet det. Det jeg synes, der er Anes kendetegn, det er, at hun kan dele sol og vind lige og gå ind i de opgaver, hun har, så hun både kan høre arbejdsmarkedets parter og også træffe sine vurderinger og sine beslutninger ud fra, hvad hun selv mener," siger Lizette Risgaard.

Store sværdslag venter

Det er i det hele taget vanskeligt at opstøve kritik af den nye minister. Hvis der er store svagheder og karakterbrister, så er det stadig noget aktørerne omkring Ane Halsboe-Jørgensen, som A4 Aktuelt har talt med, har til gode at se.

Ministeren har dog været i centrum for mindre mediestorme.

Foruden den tidigere beskrevede tur i Operaen uden respekt for coronarestriktionerne, så kunne Ekstra Bladet i sommer fortæller, at den daværende kulturminister havde fløjet for den nette sum af  95.778 kroner i flybilletter, da hun skulle holde et møde i Silicon Valley og i samme ombæring til Oscar-show i Hollywood.

Sidstnævnte mødte stor kritik, og ministeren erkendte da også, at det have været en alt for dyr fornøjelse. Men derudover er der tale om en relativ pletfri og driftsikker minister, der nu træder ind i Beskæftigelsesministeriet.

Forude venter der imidlertid store sværdslag med forbundene, og lønmodtagerne vil forvente mere end lydhørhed fra ministeren, hvis de gør alvor af at fjerne en helligdag, hvis overenskomstforhandlingerne bryder sammen, og ikke mindst når Socialdemokratiets lønløft på tre milliarder kroner skal fordeles mellem faggrupperne.

GDPR