Folkekirken må frasortere kvindelige præster: Nu vil biskopper have reglerne ændret

20210701-154710-5-1920x1279we__1_
Som reglerne er i dag, må menighedsråd sortere ansøgninger fra kvindelige præster fra, hvis rådet har den teologiske overbevisning, at kun mænd kan være præster. (Arkivfoto) Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Et flertal af biskopper vil have reglerne ændret, så man ikke længere skal kunne skelne til køn, når der skal ansættes præster i folkekirken.

Folkekirken skal ikke længere kunne kønsdiskriminere mellem mandlige og kvindelige præster ved ansættelse.

Sådan lyder det nu fra et flertal af landets ti biskopper, som DR har lavet.

LÆS OGSÅ: Kulturminister: Der skal mere fokus på kønsfordelingen på museerne

De fleste arbejdspladser i Danmark er underlagt Ligebehandlingsloven, der sikrer mænd og kvinder lige vilkår på arbejdsmarkedet. Men som de eneste arbejdspladser i landet er folkekirken og trossamfund undtaget dele af ligebehandlingsloven. Det betyder, at et menighedsråd må sortere ansøgninger fra kvindelige præster fra, hvis rådet har den teologiske overbevisning, at kun mænd kan være præster.

Og det er den undtagelse, som et flertal af biskopperne nu vil have fjernet.

Biskoppen over Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, mener, at en præst alene skal ansættes på baggrund af kvalifikationer, teologiske og åndelige holdninger.

"Hvis du spørger mig, har den regel været der for længe. Vi er nødt til at gøre det klart som folkekirke, at hos os bliver man ikke ansat på baggrund af køn eller seksualitet," siger han til DR.

Den konservative folkekirkelige bevægelse Indre Mission er blandt dem, der officielt er imod kvindelige præster ud fra et teologisk synspunkt. Her ønsker man fortsat frihed til at kunne fravælge kvindelige præster. Formand for bevægelsen Hans-Ole Bækgaard mener, at det er vigtigt med en folkekirke med friheden til at have forskellige teologier.

"Så det handler ikke om kønsdiskrimination. Det handler om teologi," siger han til DR.

GDPR