EEO-formand: Eleverne frygter ny nedlukning

Elever_Aarhus_ungdomsuddannelser_demo_sommeren_2020_Henning_Bagger_Ritzau_Scanpix
Elever fra Aarhus ungdomsuddannelser demonstrerer foran rådhuset i Aarhus sommeren 2020. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

ALLE KENDER TIL CORONA og for alle os, der går på en uddannelse, har det betydet nødundervisning og en forværret trivsel. Men der var problemer med trivsel, allerede inden corona slog til.

Om Julie Kølskov Madsen

Julie Kølskov Madsen er formand for erhvervsskolernes elevorganisation, EEO. Hun er i lære som smed og skriver om de tekniske erhvervsuddannelser samt unges forhold på skolerne og hvad der er vigtigt for dem.

Det er nemlig vigtigt at huske, at mange unge har følt sig ensomme og pressede af karakterræset, før Covid-19 kom ind i billedet. Derfor har pandemien kun været en ekstra katalysator på de problemer, vi så i forvejen.

LÆS OGSÅ: 'Det er svært at blive håndværker på Zoom'

Derfor er der mange unge, der frygter, hvad den øgede smitte vil betyde. Vil den øgede smitte endnu en gang lukke landet ned? Det er den helt store frygt blandt eleverne. Vi kan se og mærke på egen krop, at endnu en nedlukning af landet og online undervisning vil knække alt for mange af os.

Vi har krav på at få en lige så god uddannelse, som dem der gik på uddannelserne for fem år siden fik, og derfor vil vi ikke lukkes ned igen
Julie Kølskov Madsen, formand, erhvervsskolernes elevorganisation

Derfor frygter vi for nedlukning - både for den faglige og sociale trivsel. Begge dele har lidt under onlineundervisningen, da man hverken kan hygge med kammeraterne eller lave fysiske produkter over Teams.

De to dele er vigtige ting for vores uddannelse, da det er med til at danne og uddanne os elever. Man kan hverken lære håndværk, omsorg eller håndtering af teori over en computer. Det er derfor vigtigt at komme fysisk i skole for at lære det, der er vigtigst ved vores uddannelser, nemlig det praktiske.

Det gælder, uanset om man er HTX’er, EUD’er, EUX’er, SOSU’er eller PAU’er.

LÆS OGSÅ: Massivt flertal af lærere frygter for elevers faglighed: Stor belastning for deres arbejdsmiljø

SELV HVIS SMITTEN ikke stiger, bruger skolerne online undervisning mere og mere. Også selvom, det ikke er strengt nødvendigt. Vi er åbne for nye muligheder, men vi mener ikke, at man skal have hele dage med online undervisning, bare fordi det mere praktisk for skolerne. Eller alt for meget selv-arbejde på ungdomsuddannelserne, fordi man ikke får planlagt skemaerne ordentligt; det er ikke i orden.

Man lærer ikke det samme, når man sidder bag en skærm. Derfor handler for stor en brug af onlineundervisningen i åben hverdag ikke kun om, at det giver dårlig social trivsel, men også om, at man ikke lærer, hvad man har krav på. Vi i EEO mener derfor, at skolerne er det absolut sidste, der bør lukkes ned, hvis corona-smitten stiger så meget igen og at virtuel undervisning/e-læring skal holdes til et minimum, når samfundet er åbent.

Vi har krav på at få en lige så god uddannelse, som dem der gik på uddannelserne for fem år siden fik, og derfor vil vi ikke lukkes ned igen.

LÆS OGSÅ: Ungdomspanel skal hjælpe med corona-mistrivsel

Vil du have en elektriker, der ikke aner noget om strøm til at komme ud til dig? Eller en sygeplejerske, der aldrig har prøvet at lægge et drop? Eller en SOSU-assistent, som aldrig har prøvet at tage omsorg om en virkelig person?

Det vil vi i hvert fald ikke, og derfor er det vigtigt, at vi prioriterer vores uddannelse. Både på grund af den faglige og sociale trivsel for vores elever på uddannelserne. Det gælder uanset, om der er corona eller ej. Derfor skal der investeres klogt i uddannelser, så vi får den kvalitet, som vi og samfundet forventer af os og vores uddannelser.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR