Professor kalder det private arbejdsmarked 'rødglødende'

industri
Det er svært for private virksomheder at få tilstrækkelig arbejdskraft. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
10. aug. 2021 08.24
Rekord i antallet af offentligt ansatte skaber stor bekymring hos økonomiprofessor Michael Svarer, som efterlyser en tilpasning.

Børsen kunne mandag fortælle, at der aldrig har været flere offentligt ansatte i Danmark.

Og i dagens udgave af Berlingske forklarer økonomer, hvor stort et problem det er for den private sektor, at det offentlige i hidtil uset grad lægger beslag på den tilgængelige arbejdskraft.

- Ledigheden falder meget drastisk, og beskæftigelsen stiger. Så opstår en kamp om at få fat i arbejdskraften til ansættelser. Der kan så blive en konkurrence, hvor de private arbejdsgivere ikke kan rekruttere eller skal betale en endnu højere løn for at friste nogen, siger Michael Svarer, tidligere overvismand og professor ved økonomisk institut ved Aarhus Universitet.

Brug for en tilpasning

Det er især coronapandemien, der er skyld i, at der nu er over 860.000 offentligt ansatte i Danmark. Primært grundet de mange ansættelser i beredskabet såsom podere og vaccinepersonale.

Og det har skabt et privat arbejdsmarked, som Michael Svarer betegner som "rødglødende". Han efterlyser en tilpasning, så der på en eller anden måde bliver skabt en motivation for, at nogle af de offentligt ansatte søger ud i det private.

Hvis ikke det sker snart, frygter han en overophedning af kampen om arbejdskraften, som kan tvinge virksomhederne til at betale langt højere lønninger og dermed miste konkurrenceevne.

Samme bekymring lyder i Berlingske fra Dansk Erhverv, som ligeledes er bekymret for, at danske virksomheder kan være nødt til at sige nej til ordrer, hvis de ikke kan få fingrene i mere arbejdskraft.