Professor: Løn til ukrainere uden ophold kan give problemer

20220315-170010-L-1600x1066we
Der er ifølge Udlændingestyrelsens seneste tal over 23.000 fordrevne ukrainere, der har søgt om opholdstilladelse i Danmark og venter på svar. (Arkivfoto) Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Der skal findes en løsning på, hvordan man udbetaler løn til personer uden cpr-nummer, siger professor.

Fredag kan ukrainere i Danmark, der har søgt om ophold, men endnu ikke fået tildelt en opholdstilladelse, søge om job i Danmark.

Ifølge professor Bent Greve er det første gang i meget lang tid, at personer uden opholdstilladelse kan få arbejde. Det rejser en række praktiske problemer for et gennemreguleret arbejdsmarked som det danske.

Et af de lavpraktiske spørgsmål er: Hvordan man udbetaler løn til en person uden en NemKonto og et cpr-nummer?

- Når man ikke har en NemKonto og et cpr-nummer, så er der en række administrative systemer både for virksomhederne og for samfundet generelt, der ikke fungerer, og som man skal finde nogle løsninger på.

- Sådan så man efterfølgende kan få indberettet både den korrekt udbetalte løn, den korrekt betalte skat, og så ukrainerne kan få den indkomst, de har krav på, når de har været ude at arbejde, siger Bent Greve.

Helt lavpraktisk udbetaler danske virksomheder oftest løn på en NemKonto, der er forbundet til ens cpr-nummer.

Uden en opholdstilladelse har man ikke et cpr-nummer og dermed heller ingen NemKonto.

Derudover har personer uden et cpr-nummer intet skattekort, og dermed skal der også findes en løsning på, hvordan man undgår at opkræve for meget eller for lidt i skat fra de fordrevne ukrainere, der er kommet til Danmark, vurderer Bent Greve.

Der er ifølge Udlændingestyrelsens seneste tal over 23.000 fordrevne ukrainere, der har søgt om opholdstilladelse i Danmark og venter på svar.

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er regeringen "meget opmærksomme" på problemet med at få udbetalt løn til ukrainere.

- Vi vil gøre, hvad vi kan med at få speedet processen op for, at man kan få udbetalt sin løn, siger han til TV2 News fredag morgen.

Han uddyber ikke hvordan.

/ritzau/

GDPR