'Dybt skræmmende': Ansatte oplever store problemer med stofmisbrug på bosteder

FotoBenteJ__ger--16_arbejdsl__s__3_
I en ny undersøgelse, som fagforbundet FOA har lavet blandt ansatte på bosteder, døgninstitutioner og i behandlingspsykiatrien, vurderer 30 procent af de adspurgte, at halvdelen eller flere af borgerne på deres arbejdsplads har et misbrugsproblem. (Arkivfoto) Foto: Bente Jæger
Stoffer og alkohol er en del af hverdagen på mange bosteder for psykisk udsatte. Det vurderer en tredjedel af de ansatte i en ny undersøgelse.

Når de ansatte møder ind på landets bosteder, døgninstitutioner og i behandlingspsykiatrien, møder de ikke bare ind til nogle af landets mest sårbare mennesker med lidelser som skizofreni og bipolar depression.

Mange af dem træder også ind i et misbrugsmiljø, hvor psykiske lidelser går hånd i hånd med misbrug af alkohol og narkotika. De møder mennesker, hvis misbrug ikke kan behandles tilstrækkeligt på grund af den psykiske lidelse, og den psykiske lidelse ikke kan behandles tilstrækkeligt som følge af misbruget. Det skriver Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Voldsom stigning i arbejdsulykker på bosteder: 'Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at det var var så slemt'

I en ny undersøgelse, som fagforbundet FOA har lavet blandt ansatte på bosteder, døgninstitutioner og i behandlingspsykiatrien, vurderer 30 procent af de adspurgte, at halvdelen eller flere af borgerne på deres arbejdsplads har et misbrugsproblem. 48 procent af de ansatte vurderer også, at der bliver solgt stoffer på eller i nærheden af botilbuddet eller institutionen.

Tallene fra FOA’s under­søgelse kommer ikke bag på Morten Hesse, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet. Han fortæller, at 'alt, der er socialt tungt, har det med at falde sammen'. Og at problemet med rusmidler på bosteder og døgninstitutioner er svært at komme til livs.

- Området er sådan indrettet, at når man bor på et bosted, er det også rent retsligt beboerens hjem. Derfor kan myndigheder eller ansatte ikke bare uden videre ransage beboernes værelser. Man kan heller ikke smides ud, fordi man har et misbrugsproblem. Det er sådan set både sympatisk og fornuftigt, for mange af dem, der i så fald ville blive smidt ud, har ikke andre steder at gå hen, siger han.

Torben Hollmann er formand for social- og sundhedssektoren i FOA. Han kalder undersøgelsen 'dybt skræmmende':

- Vi har at gøre med nogle mennesker, der i forvejen har det meget svært, og de bliver udnyttet af dem, der gerne vil sælge stoffer.

For ham at se er tallene et udtryk for, at alt for mange med psykiske lidelser udskrives for hurtigt, når de er indlagt i behandlingspsykiatrien, der hører under regionerne. Herefter bliver mange placeret på psykiatriske bosteder, der hører under kommunen. Det betyder, at misbrugsbehandlingen rykker over i kommunen, mens behandlingen af den psykiatriske diagnose forbliver i regionalt regi. På den måde risikerer mange at havne mellem to offentlige stole, og så er det svært at gøre noget ved borgerens misbrug.

- Vi skal have styr på, hvem der behandler misbrug og psykisk sygdom. Det slås kommuner og regioner om i øjeblikket. Vi vil gerne have, at det er regionerne, der håndterer både dit misbrug og din psykiske sygdom. Så er der nemlig én, der har ansvaret for begge dele. Det er altafgørende, siger Torben Hollmann.

Han foretrækker regionerne, fordi de kommunale bosteder langtfra har de samme muligheder og ressourcer til at behandle et misbrug som det regionale sygehussystem.

GDPR