A4 Aktuelt
Køb abonnement

Sådan undgår du skandalen til firmajule­frokosten: Drop flirten!

13. december 2019 kl. 10.24
Firmajulefrokoster kan være sjove. Men de kan også blive en aften, du helst vil glemme dagen efter. Her får du fem gode råd af erhvervspsykolog Christian Addington til at undgå røde kinder mandag morgen på kontoret. | Foto: Simon Knudsen/Ritzau Scanpix
Der er mange faldgruber til firmajulefrokosten, hvor snaps og sild traditionelt har gået hånd i hånd med klap i røven og tåkrummende bemærkninger til chefen. Men fat mod: Her får du erhvervspsykolog Christian Addingtons gode råd til at undgå de værste moralske tømmermænd mandagen derpå.

Åh, firmajulefrokosten.

Aftenen, hvor hverdagens tåge letter til fordel for en munter aften belagt med medisterpølse og Rød Aalborg.

Men firmajulefrokosten kan også blive en aften, du helst vil glemme dagen efter. Uigennemtænkt brok over chefen eller akavede scoreforsøg blandt kollegerne kan gøre mandag morgen på jobbet til de røde kinders dag.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du tage til firmajulefrokost

Oven i hatten har #metoo-kampagnen på sin egen måde sat fokus på, at hvad der for den ene synes uskyldigt, kan for den anden opleves krænkende. Det kan være forvirrende, men fortvivl ej, kære julefrokostgænger, for her får du en guide til at undgå de værste moralske tømmermænd efter firmajulefrokosten.

Råd nr. 1 (til medarbejderen): Gem brok til på mandag

Første brik i puslespillet er selvfølgelig den gamle følgesvend alkohol. Problemet med alkohol er også grunden til, at vi elsker det: Når promillen stiger, bliver den fornuftige og rationelle del af vores hjerne sat ud af drift.

Du stopper med at overveje, om du ser dum ud, når du danser, eller om den joke, du har på læberne, nu også er sjov, og du føler dig mere umiddelbar og fri. Bagsiden er, at din hjerne er dårligere til at forudsige konsekvenserne af dine handlinger.

Dit berusede selv nyder derfor muligvis at fortælle chefen, hvilken kæmpe idiot han eller hun er, men dit ædru selv skal leve med konsekvenserne.

Kritik af chef og kolleger er derfor strengt forbudt til julefrokosten. Gem det til mandag morgen. Tager du til julefrokost med en uforløst knude af galde i maven, så overvej stærkt at skære ned på snapsen.

Råd nr. 2 (til chefen): Gå hjem klokken 22

Husk også, at hierarkiet ikke forsvinder, bare fordi karrysilden og juleøllen kommer på bordet. Hvis du til dagligt har en særlig position i firmaet, skal du derfor være ekstra opmærksom på din adfærd under julefrokosten.

Hvis du er leder, så er en god tommelfingerregel, at du skal blive længe nok til at vise dine medarbejdere, at du kerer dig om dem, men gå så tidligt, at de kan nå at tale om dig.

En kæmpe brandert og upassende adfærd er selvsagt en sikker måde at miste respekt og autoritet som leder. Det gælder naturligvis også flirtende og seksuel adfærd over for dine medarbejdere. Her er løsningen simpel: Lad vær’.
Christian Addington, erhvervspsykolog

Klokken 22 er et godt bud på et passende gå-hjem tidspunkt.

Som leder er dine underordnede også opmærksomme på, hvem du giver (og ikke giver) din opmærksomhed. Fordel derfor din opmærksomhed nogenlunde ligeligt blandt dine medarbejdere og pas på ikke overse nogen.

Firmajulefrokosten er med andre ord ikke der, hvor du slår dig uhæmmet løs.

Råd nr. 3 (til chefen): Hold nallerne for dig selv

En kæmpe brandert og upassende adfærd er selvsagt en sikker måde at miste respekt og autoritet som leder.

Det gælder naturligvis også flirtende og seksuel adfærd over for dine medarbejdere. Her er løsningen simpel: Lad vær’.

Hvis du har fejllæst situationen, stiller du din medarbejder i et valg mellem at såre dine følelser og potentielt miste din støtte eller at lade sine egne grænser bliver overskredet. 

Skulle du have læst rigtigt, og er der gensidig tænding imellem jer, er der stadig bedre og mere diskrete måder at afvikle jeres romance på end en åbenlys flirt til julefrokosten.

Og tro mig, uanset hvor diskrete I tror I er, så er alle med på, hvad der foregår.

Råd nr. 4 (til medarbejderen): Lær af #metoo

Hvis du ikke har stjerner på skuldrene, er du mere fri til at danse, slå dig løs og flirte.

Firmajulefrokosten er da også ofte en aften, hvor ulmende firmaromancer endelig får lejlighed til at blusse op i deres fulde, alkoholvædede pragt.

Har du et godt øje til en kollega, så gør du dog klogt i at lære af #metoo-kampagnen.

For uanset om du er enig i kampagnens metode eller ej, så rummer den en vigtig lektie: At det ikke er en selvfølge, at din seksuelle opmærksomhed er værdsat.

Inden jeg dykker ned i #metoo's betydning for dig og din julefrokostfirmaflirt, så lad mig lige starte med at kridte banen op.

Så budskabet herfra må lyde: Lad ikke nogle få brodne kar ødelægge vores flirtekultur, og lad alle os gøre vores del for, at akavede, mislykkede scoreforsøg ikke ender i andet og mere end et par røde kinder mandag morgen.
Christian Addington, erhvervspsykolog

Der er akavede misforståelser, og så er der er overlagte overgreb. Denne artikel handler om folk, der ikke ønsker at krænke andre.

Heldigvis er de fleste af os sådan.

Alligevel kan det ske, at vi jokker i spinaten, og så kan andre føle sig sårede eller krænkede.

Forskellige spilleregler

Når vi dummer os i sociale sammenhænge, er det typisk, fordi hver kontekst og relation har sine egne spilleregler.

Den joke, der vækker latter i skurvognen, kan være dybt stødende på advokatkontoret.

Måden, en sætning leveres på (stemmeføring, kropsprog og ansigtsmimik), kan også have stor betydning for, hvordan den opleves. Du kan altså ikke blindt gentage en scoremanøvre, bare fordi den virkede sidste weekend.

I stedet må du føle dig frem. Men ikke i bogstavelig forstand, naturligvis.

Husk at svaret ikke nødvendigvis er en øjeblikkelig lussing, selvom du overskrider nogens grænser.

Mange af os 'fryser', hvis vi pludselig havner i en situation, som vi ikke ved, hvordan vi skal håndtere. Det kan ske, hvis en scorereplik er særlig grov, eller hvis den kommer ud af det blå. Det kan også være, fordi den, der lægger an på os, er højere oppe i hierarkiet, end vi er.

Resultatet er i alle tilfælde, at vi ikke får sagt fra i situationen.

Og det kan fejltolkes som accept, hvis den aktive part ikke er opmærksom.

Råd nr. 5 (til medarbejderen): Skru gradvist op 

Så hvis du gerne vil undgå at vade ind over andres grænser, bør du ikke kaste dig hovedkulds ud i et kamikaze-agtigt scoringsforsøg.

Skru i stedet gradvist op for frækheden og tjek løbende, om dine tilnærmelser modtages med invitation til at fortsætte. Vi danskere kan være meget underspillede i vores signaler, så det kræver indføling.

Alkohol hjælper selvsagt ikke på situationen, så tænk dig om en ekstra gang, hvis promillen er høj. 

Opsamling: Vi har alle et ansvar

Men hvis skyld er det så, hvis nogen bliver krænket?, spørger du nu måske.

Nu er jeg psykolog, ikke dommer, og det er mit job at hjælpe mennesker med at trives sammen – ikke at uddele skyld eller straf. 

Det seksuelle spil mellem mænd og kvinder (og mellem kvinder og mellem mænd) er komplekst og svært at navigere i. Derfor har vi alle et ansvar for at hjælpe hinanden til at undgå at krænke og at blive krænkede.

Hvis du er den opsøgende part, er det dit ansvar ikke at overvælde din udsete flirt med overrumplende scoreforsøg, samt at lytte efter og stoppe dig selv hvis vedkommende viser tegn på helst at være fri.

Hvis du derimod selv bliver centrum for uønsket, seksuel opmærksomhed, så har du ansvar for klart og tydeligt at udtrykke, at du ikke er interesseret. 

Så budskabet herfra må lyde: Lad ikke nogle få brodne kar ødelægge vores flirtekultur, og lad alle os gøre vores del for, at akavede, mislykkede scoreforsøg ikke ender i andet og mere end et par røde kinder mandag morgen.

Rigtig god julefrokost!

GDPR