Bred skuffelse over akutudspil fra S og V

20210916-090231-L-1920x1074we
Utilfredse sygeplejersker strejker under sidste års sygeplejerskekonflikt, der endte med et regeringsindgreb. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
FOA-formand Mona Striib savner især et fokus på det kommunale område, som ikke er med i nogle af de sundhedsudspil.

Først kom Socialdemokratiet mandag aften med en akut vinterpakke til sundhedsvæsenet på én milliard. Morgenen efter blev den trumfet af Venstre med en vinterpakke på seks milliarder.

Men ingen af planerne møder stor ros hos FOA-formand Mona Striib.

Det skyldes især, at begge partiers vinterpakke alene er møntet på det regionale område. Det kommunale område er derfor ifølge Mona Striib blevet glemt.

"Det er bekymrende, at man åbenbart betragter sundhedsvæsenet alene som sygehusene, når det, vi har behov for, er et sammenhængende sundhedsvæsen. Vi må bare sige, at en del af det, der skal løse sygehusenes udfordring er, at der er ting, der løses kommunalt. Derfor er jeg ærgerlig over, at man ikke i de her udspil omkring akut hjælp til området, ikke anerkender udfordringerne på det kommunale område," lyder det fra FOA-formanden.

FOA organiserer især hjemmehjælpere og sosu'er, der arbejder både ude i kommunerne og regionalt på sygehusene.

Hun understreger, at det er godt og nødvendigt, at der er et stort fokus på regionsområdet og sygehusene, men hun savner et tilsvarende fokus på det kommunale område.

DSR: Der er tale om feberredninger

Heller ikke hos Grete Christensen, der organiserer landets sygeplejersker i Dansk Sygeplejeråd, er der videre begejstring at spore over nogle af planerne.

"Det er jo feberredninger på en utrolig vanskelig situation," siger hun, der dog kalder det positivt, at flere partier vil gøre noget akut for det pressede sundhedsvæsen.

"Men jeg må samtidig sige, at økonomien i de her planer er elementer til at kunne fortsætte de feberredninger, der allerede nu foretages hver eneste dag på hospitalerne i Danmark. Altså at sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale må tage dobbeltvagter, arbejde på fridage osv. som jo er feberredninger for at kunne klare de akutte problemer. Men det er ikke det, der på den lange bane løser de store udfordringer, vi står overfor," lyder det fra Grete Christensen.

FOA: Suspender behandlingsgarantien

Under valgkampen har behandlingsgarantien været til diskussion. Garantien sikrer, at alle i Danmark har ret til behandling indenfor 30 dage.

På grund af corona og personalemangel er ventelisterne på sundhedsområdet dog blevet markant længere og derfor bliver behandlingsgarantien på 30 dage ikke overholdt.

Mona Striib undrer sig over, at hverken Socialdemokratiet eller Venstre i deres akutpakker vil suspendere behandlingsgarantien midlertidigt.

"Det hjælper jo ikke noget at sige til patienterne, at de har den her rettighed, når det ikke kan løses. Man tilbyder en vare, som man simpelthen ikke har på hylderne," siger hun.

"Jeg mener, at man midlertidigt må suspendere behandlingsgarantien, så der kommer et lægefagligt skøn indover, så man prioriterer det vigtigste."

GDPR