Reallønnen falder drastisk: "Det er en kæmpe overraskelse"

20200317-151122-L-1920x1279we
I årets andet kvartal faldt lønstigningerne således med 3,8 procent i forhold til første kvartal 2021. Samtidig var inflationen i juli på 8,7 procent. Og det betyder altså, at danskernes købekraft er blevet mindre. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Reallønnen oplever det største fald i 25 år. Det er en kæmpe overraskelse, at lønnen ikke er steget mere, mener Dansk Metal.

Lønudviklingen er i den seneste tid sakket agterud i forhold til inflationen, viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Det skriver Politiken.

I årets andet kvartal faldt lønstigningerne således med 3,8 procent i forhold til første kvartal 2021. Samtidig var inflationen i juli på 8,7 procent. Og det betyder altså, at danskernes købekraft er blevet mindre.

LÆS OGSÅ: Beregninger: Danske lønninger halter efter stigende priser

"Det er en kæmpe overraskelse, at lønnen ikke er steget mere. Arbejdskraften er i restordre. Det er lønmodtagers marked, og derfor er der gode muligheder for at få mere hjem i lønposen, når de ansatte forhandlerløn med chefen," siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Dansk Metal, til Politiken.

Hos DA påpeger man, at faldet kommer efter et mange års stigning i købekraften. Mellem 2013 og 2021 er reallønnen steget med 13 procent. Sammenholdt med udlandet har de danske lønmodtagere ifølge DA samtidig oplevet en markant større reallønsstigning.

GDPR