Redaktørernes guide: Det holder vi øje med i 2024

20230927-150336-L-1920x1280we
Michael Ziegler (K) og Morten Skov Christiansen, formand for FH, kan få et travlt 2024 med OK24. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Det var et begivenhedsrigt år for den danske model, som vi nu har lagt bag os. Men hvad bliver de store begivenheder i 2024? A4 Mediers redaktører giver her deres bud på, hvad der er værd at holde øje med i år.

Store bededag, private overenskomstforhandlinger og milliarder til erhvervsskolerne.

Den danske model var på flere måder et af de helt store indenrigspolitiske temaer i 2023. Men hvad kan vi forvente os af 2024?

A4 Mediers redaktører giver her deres bud.

A4 Overenskomst

Den helt store begivenhed i 2024 bliver de offentlige overenskomstforhandlinger (OK24). Og det er særligt interessant i år i kølvandet på det ekstraordinære lønløft på knap syv milliarder kroner, som regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter fordelte i begyndelsen af december. Med den aftale er det nemlig ikke kun kroner og øre, der er på spil, men også selve det offentlige aftalesystems fremtid, skriver Kristoffer Nordskov, der er redaktør på A4 Overenskomst.

Derudover vil han også følge den af regering bebudede permanente trepartsinstitution, som fremgår af regeringsgrundlaget, men som led midlertidigt skibbrud i forbindelse med retræten på spørgsmålet om seniorpensionen.

Læs hele Kristoffer Nordskovs guide til 2024.

A4 Beskæftigelse

2024 tegner til at blive et skæbneår på beskæftigelsesområdet, skriver Jonas Sivkær Grønvall, der er redaktør på A4 Beskæftigelse. Blandt andet skal regeringens ekspertgruppe senest i juni præsentere anbefalinger til en ny struktur for fremtidens beskæftigelsesindsats. Opdraget er, at der skal spares tre milliarder kroner årligt fra 2030, og det store spørgsmål er, hvad eksperterne mener, der skal ske med jobcentrene, skriver Jonas Sivkær Grønvall.

Derudover vil redaktøren holde øje med den bebudede trepart om tilbagetrækning, som er en erstatning for de droppede planer om en såkaldt Arne Plus-ordning. Læs hele Jonas Sivkær Grønvalls guide til 2024 her.

A4 Arbejdsmiljø

I foråret 2023 landede et enigt folketing en helt ny aftale på arbejdsmiljøområdet, der blandt andet indebar, at der efter mange års efterspørgsel bliver oprettet en autorisationsordning på asbestområdet. Men i begyndelsen af 2024 er flere elementer - herunder autorisationsordningen - endnu ikke blevet til virkelighed. Så det er udviklingen her, man skal holde øje med i årets første måneder, skriver Emma Bæksgaard Christensen, der er redaktør på A4 Arbedsmiljø.

Derudover vil hun holde skarpt øje med fase to af arbejdsskadeloven og BFA'ernes økonomi. Du kan læse hele Emma Bæksgaard Christensens guide til 2024 her.

A4 Uddannelse

2023 blev året, hvor erhvervsuddannelserne langt om længe kom i politikernes fokus og fik tildelt milliarder, men det er først i 2024, vi bliver klogere på, hvordan de skal fordeles. Og det bliver værd at holde øje med, da børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har påpeget, at det vil blive fordelt forskelligt, skriver A4 Uddannelse.

Og så bliver 2024 formentlig året, hvor professionshøjskolerne omsider får ministerkontorernes fulde opmærksomhed. Her bliver det spændende at følge, hvordan regeringen vil gøre uddannelse til velfærdsfagene mere attraktive.

Du kan læse hele A4 Uddannelses guide til 2024 her.

GDPR