Udspil antænder kold krig om ledige: Arbejdsmarkedets 'El Clásico' er fløjtet i gang

podcast
Faglig kommentator Gitte Redder (tv.) og journalist Kristoffer Nordskov (th.) analyserer hver uge arbejdsmarkedets sværdslag og håndslag i podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter.'
Reformforhandlinger sætter strøm til en gammel konflikt mellem a-kasserne og kommunernes jobcentre, fortæller A4's faglige kommentator Gitte Redder.

Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Regeringens reformudspil har antændt den kolde krig om landets dagpengemodtagere mellem a-kasserne og kommunernes jobcentre. 

LÆS OGSÅ: Jobcenterchefer vil ikke af med dagpengemodtagere

Det konkluderer faglig kommentator Gitte Redder i nyeste afsnit af podcasten 'Fagbevægelsen uden filter'

Listen to "[7] Arbejdsmarkedets 'El Clásico' er fløjtet i gang" on Spreaker.

- Det her er ikke en ny kamp. Det er simpelthen det danske arbejdsmarkedets 'El Clásico', siger Gitte Redder med henvisning til det traditionelle brag af en fodboldkamp mellem de spanske fodbold-rivaler Real Madrid og F. C. Barcelona:

- Men det her er et ideologisk brag. Og kampen er blevet aktuel igen.

Arne-pension fløjtede kamp i gang

Kimen til striden blev lagt af daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), der i 2007 oprettede jobcentrene og flyttede hele beskæftigelsesindsatsen til kommunerne.

- Samtidig nedlagde han Arbejdsformidlingen, hvor a-kasserne i samarbejde med staten havde ansvaret for de forsikrede ledige. Det var et angreb, der gjorde ondt helt inde i hjertekulen på fagbevægelsen, da a-kasserne mistede ansvar og opgaver, siger den faglige kommentator.

Siden da har der været flere forsøg på at "hjemtage" dagpengemodtagerne, blandt andet i 2009, hvor daværende formand for Kommunernes Landsforening, venstremanden Erik Fabrik, hældte et stort anlagt LO-udspil ned ad brættet.

LÆS OGSÅ: Kritiserer FH-udspil: 'A-kasserne får en uheldig dobbeltrolle'

Så da FH i august foreslog, at a-kasserne skulle overtage de forsikrede ledige de første seks måneder, var det nærmest en gentagelse af tidligere udspil.

Men situationen er anderledes i dag, for jobcentrene skal spare 1,1 mia. kroner til finansiering af retten til tidlig tilbagetrækning.

- Fløjten til kampstart lød i virkeligheden, da man vedtog Arne-pensionen. Man skal finde en milliard - og FH præsenterer et forslag, som de hævder vil spare en kvart milliard, siger Gitte Redder.

Læg dertil det igangværende a-kasseforsøg, hvor man som dagpengemodtager i ni a-kasser ikke behøver have noget at gøre med jobcentret de første tre måneder, og denne udtalelse fra beskæftigelsesministeren til A4 Beskæftigelse i september:

- Det vil sige, at vi stiller spørgsmål ved, om det også giver mening, at det er kommunerne, der bliver ved med at lave alt i fremtiden, lød det fra Peter Hummelgaard (S).

Dermed var fronterne allerede trukket op, da regeringens reformudspil tilføjede en tændstik i form af endnu en opgave til de stærkt kritiserede jobcentre.

Sammenstød med arbejdsgivere

Godt 20.000 kontanthjælpsmodtagere skal omfattes af et krav om 37-timers arbejdspligt, mener regeringen. Pris: Yderligere 200 mio. kroner.

Derfor vil slagsmålet om dagpengemodtagerne højst sandsynligt blive en del af forhandlingerne på Christiansborg, nu hvor FH har spillet ind med et forslag, der kan tilvejebringe 250 mio. kroner, vurderer Gitte Redder.

Men der er stærke interesser på spil.

For mens fagbevægelsen brændende ønsker at få ansvaret tilbage til a-kasserne, der i senere år har mistet flere og flere medlemmer, vil kommunerne kæmpe med næb og klør for at holde fast i opgaverne - og de mange job - i en situation, hvor hvert jobcenter i forvejen skal spare et millionbeløb. 

- I en god 'El Clásico'-kamp er der sammenstød, og det vil der også være med arbejdsgiverne, siger A4's faglige kommentator i i 'Fagbevægelsen uden filter'.

LÆS OGSÅ: Jobcenterledere tvivler på positive effekter af nyttejobs

Udover den ældgamle ideologiske armlægning om pisk versus gulerod, er der også en anden bekymring midt i den buldrende økonomi:

- De frygter, at hvis a-kasserne får ansvaret, vil de i højere grad sende medlemmer ud til de job, de er uddannet til og ikke alle typer job - og at det vil gå ud over arbejdsudbuddet, siger Gitte Redder.

'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.

GDPR