Regeringen dropper princip om ligeløn forud for trepart om lønløft

20230925-143057-L-1920x1280we
Regeringen præsenterede mandag syv målsætninger, som den tager med sig til trepartsforhandlinger om et offentligt lønløft. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ligeløn var ikke nævnt med ét ord, da regeringen mandag fremlagde sine syv målsætninger for fordelingen af det offentlige lønløft. Alligevel forventer finansministeren, at pengene i højere grad vil gå til kvinder.

Da Socialdemokratiet under valgkampen 2022 første gang præsenterede ideen om tre milliarder kroner til et offentligt lønløft, var et af partiets syv principper, at pengene skulle “sikre mere lige aflønning". 

Men på et pressemøde mandag blev det princip droppet. 

Her fremlagde SVM-regeringen syv nye målsætninger for, hvordan den ønsker, at snittene for fordelingen af lønkronerne skal lægges, når den onsdag begynder forhandlinger med arbejdsmarkedets parter.

Og her var ligeløn ikke nævnt en eneste gang. 

På pressemødet svarede finansminister Nicolai Wammen (S) imidlertid til A4 Medier, at han forventer, at de tre milliarder kroner alligevel vil sikre mere ligeløn, på trods af at det ikke længere er et selvstændigt mål.

“Hvis du kigger på medarbejdersammensætningen blandt pædagoger, blandt sosu’er og blandt sygeplejersker, så er der selvfølgelig også mænd ansat dér, men det vil jo i høj grad være kvinder, som får glæde af det lønløft, for de her tre milliarder kroner,” lød det fra Nicolai Wammen. 

Men I har droppet det som et af principperne? 

“Du kan sige, at i og med at det er de her grupper, hvor der i høj grad er tale om kvindefag, som vi har valgt ud som hoveddelen af det, vi kommer til at bruge de tre milliarder på, så er det jo i høj grad kvinder og en gruppe af medarbejdere, som typisk ligger lavere end mænd i løn, som får glæde af det, vi i dag præsenterer,” sagde Nicolai Wammen. 

På pressemødet deltog foruden Nicolai Wammen også indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M). 

Og også kulturministeren argumenterede for, at det offentlige lønløft i sig selv vil være positivt for ligelønnen. 

“Næsten ligegyldigt hvad det ender med, så vil den matematiske løn-kønsbalance jo være forbedret, når det her er overstået,” tilføjede Jakob Engel-Schmidt til finansministerens svar.

Regeringens syv målsætninger

1. Øge omfanget af kvalificeret arbejdskraft i sundheds- og ældreplejen

2. Understøtte trygge rammer for de mindste børn og sårbare borgere

3. Tilskynde sundhedspersonale til at arbejde på sygehus og i vagt

4. Øge arbejdstiden i velfærden

5. Forbedre arbejdsmiljøet i velfærden

6. Understøtte dynamiske og fleksible lønstrukturer 

7. Tage hensyn til den samfundsøkonomiske udvikling

Kilde: Finansministeriet

GDPR