Regeringen tøver med politisk boykot af VM i Qatar

20220926-000244-L-1920x1308we
Det danske landshold efter den seneste kamp mod Frankrig, som blev vundet med 2-0. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Skal regeringen vise sin utilfredshed med Qatar som værtsnation for VM i fodbold ved at blive væk eller dukke op? Kulturministeren hælder selv til, at en deltagelse vil have størst effekt.

Med syv uger til, at det danske fodboldlandshold indleder jagten på VM-guld i Qatar, har regeringen endnu ikke taget stilling til, om kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal afsted for at repræsentere Danmark og støtte spillerne på banen.

Det skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Valget af Qatar som værtsnation for slutrunden har været stærkt kritiseret, fordi ørkenstaten fra flere sider beskyldes for ikke at overholde basale menneskerettigheder.

Samtidig er formentlig flere tusind migrantarbejdere døde under opførelsen af stadions og ny infrastruktur i forbindelse med værtsskabet.

De gruopvækkende historier er centrale for kulturministerens dilemma; vælger regeringen at lave en politisk boykot af slutrunden, eller vil man tage afsted og samtidig vise utilfredshed med Qatar?

»Jeg søger en effekt – at jeg gør en forskel. Det er der ingen nemme veje til,« siger Ane Halsboe-Jørgensen til Ritzau.

Kulturministeren fortæller, at hun selv umiddelbart mener, at en deltagelse vil have størst effekt, da man derved vil kunne indgå i en dialog, men samtidig slå fast overfor magthaverne i Qatar, at man er imod landets brud på menneskerettigheder. Samtidig siger hun, at en endelig beslutning muligvis først tages få dage inden VM starter.

Overfor Ekstra Bladet siger Ane Halsboe-Jørgensen, at en måde at vise sin utilfredshed på kunne være, "at tage en trøje på med et budskab", men at ingen endelig beslutning er taget.

Ministeren var torsdag kaldt i samråd for at redegøre for regeringens holdning til at sende politiske repræsentanter til VM i Qatar, men altså uden, at der kom en endelig afgørelse på spørgsmålet.

Med et sandsynligt snarligt folketingsvalg er det imdilertid ikke sikkert, at Ane Halsboe-Jørgensen er kulturminister, når VM-slutrunden fløjtes i gang.

GDPR