Regeringen vil have flere seniorer i arbejde med nyt partnerskab

20220917-170952-L-1920x1445we
Regeringen vil med nyt partnerskab få flere ældre danskere ind på arbejdsmarkedet. (Arkiv). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hver femte arbejdsgiver frasorterer jobansøgere på grund af deres alder, og den udvikling skal vendes, siger beskæftigelsesministeren.

Flere og flere danskere har svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet, hvis de mister jobbet i en sen alder.

En undersøgelse viser samtidig, at hver femte arbejdsgiver frasorterer kandidater alene på grund af alder, og sammenlignet med Norge og Sverige klarer Danmark sig også ringere, når det gælder beskæftigelsen blandt seniorer.

Den udvikling vil regeringen have vendt, og derfor ønsker beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) at nedsætte et partnerskab mellem arbejdsmarkedets parter og centrale aktører på området, der skal sikre et vedvarende fokus på problemet.

Initiativet blev lanceret på et pressemøde onsdag sammen med Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, og her slog Hummelgaard fast, at problemet også skyldes kultur og fordomme på arbejdspladserne.

"Derfor kan regeringen ikke løse det alene, og derfor indgår man nu dette partnerskab," sagde beskæftigelsesministeren.

Ikke et nyt problem

Problemet med at få seniorer i job er langt fra nyt. I foråret vedtog et flertal i Folketinget i forsøget på at komme problemet til livs en ændring af forskelsbehandlingsloven, der forbyder arbejdsgivere at spørge til jobansøgeres alder.

Beskæftigelsesministeren slog dog på pressemødet fast, at man på trods af det nye partnerskab endnu ikke er færdig med at kigge på området.

"Vi mener ikke, at opgavelisten er udtømt. Det her er noget, der vil være et vedblivende fokus for både den her regering og også, hvis vi skulle vinde danskernes opbakning til at danne regering i en ny valgperiode," sagde Hummelgaard.

Med det her partnerskab vil I holde seniorer på arbejdsmarkedet. Men Arne-pensionen skal få ældre danskere ud af arbejdsmarkedet. Så hvad er vigtigst for regeringen - at holde seniorer i job eller tage dem ud af arbejdsmarkedet?

"De ting, synes jeg ikke, er hinandens modsætninger," lød det fra Peter Hummelgaard. 

Han argumenterede samtidig for, at der er seniorer, der har brug for at kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet og andre seniorer, som gerne vil arbejde, især hvis de får mulighed for selv at kunne planlægge deres arbejdsliv.

"Vi skal kunne begge dele på samme tid, og det mener jeg også, vi har gjort," sagde Hummelgaard.

GDPR