Begmand til socialdemokratisk prestigeprojekt: Ansøgninger til pædagoguddannelse i provinsen er i frit fald

Holb__k2
Ansøgningen til ny pædagoguddannelse i Holbæk er faldet med 60 procent, og det er et nyrestød til Socialdemokratiet, som sætter sin lid til udflytning af uddannelsespladser som løsning på pædagogmanglen.

Regeringen har sat alle sejl ind for at få flere pædagoger, og en ny pædagoguddannelse står helt centralt i en kommende reform.

Derfor var det gode nyheder, da pædagoguddannelsen i Holbæk sidste år overgik alle forventninger. Professionshøjskolen Absalon kunne slå dørene op for hele 82 nye studerende, hvilket var dobbelt så mange, som man havde turdet håbet på. Og det var ikke mindst en god nyhed for Socialdemokratiet, fordi det gav rygvind til partiets 2021-aftale om udflytning af uddannelsespladser fra storbyerne.

Men her på andet år er der dårligt nyt for prestigeprojektet, viser tal fra et udtræk, som Danske Professionshøjskoler har lavet for A4 Uddannelse.

LÆS HELE ARTIKLEN PÅ A4 UDDANNELSE: Ansøgere til ny pædagoguddannelse er mere end halveret

Antallet af ansøgere på kvote 2 er nemlig styrtdykket, og pædagoguddannelsen i Holbæk har kun modtaget 58 ansøgere, mens uddannelsesinstiutionen sidste år modtog 147. Det er et fald på 60 procent. Heraf er blot 28 førsteprioriteret, hvor det sidste år var 72.

Direktøren for Pædagogik og Ledelse på Professionshøjskolen Absalon ærgrer sig da også over dykket i ansøgertallene, men understreger, at dykket skal ses i lyset af et overraskende stort ansøgerfelt første år.

"Ja, det er en kraftig nedgang, men vi havde heller ingen forventning om, at vi kunne gentage sidste år. Vi vil selvfølgelig gerne have en lige så stor efterspørgsel som første år, men så ville vi også stikke os selv blår i øjnene, når man ser tendensen i hele landet på pædagoguddannelserne," siger Sami Stephan Boutaiba til A4 Uddannelse.