Indgrebet blev dråben: Nu er sygeplejersken Lene sygemeldt

LeneGantzel
Lene Gantzel blev sygemeldt efter regeringsindgrebet i sygeplejerskestrejken. Foto: Privat
Først en coronakrise med ekstravagter og ændrede arbejdsgange, så en strejke med et stort efterslæb på grund af aflyste behandlinger og operationer. Men regeringsindgrebet blev det, der knækkede sygeplejersken Lene Gantzel.

Onsdag meddelte regeringen, at sygeplejerskernes ti uger lange strejke ville blive afsluttet med et indgreb.

Et indgreb uden yderlige lønstigninger end de oprindelige fem procent over tre år. For Lene Gantzel betød det også en sygemelding. 

LÆS OGSÅ: Mette F's første ord til sygeplejerskerne: - Jeg forstår, det lyder hult

- Jeg vidste, at det ville ende sådan. Der er ingen vindere. Selvom jeg var forberedt på, at det ville ende, uden vi fik noget ud af strejken, er jeg alligevel chokeret. 

Den 47-årige sygeplejerske var en del af det mindretal, der tilbage i juni stemte ja til mæglingsforslaget fra Forligsmanden, som i sidste ende blev forkastet af et flertal af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd, hvilket satte strejken i gang. Hun gjorde det, fordi hun ikke mente, at problemerne kunne løses ved overenskomstforhandlinger. 

Min løn er rimelig. Jeg ville meget hellere have flere kollegaer, sådan så patienterne kan få en ordentlig og værdig behandling
Lene Gantzel, sygeplejerske Sydvestjysk Sygehus 

Lene Gantzel, der arbejder på opvågningsafdelingen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, har en grundløn på 29.000 kroner. Derudover får hun et erfaringstillæg på 1.200 kroner, et kompetencetillæg på 1.200 kroner og tillæg for at have aftenvagter på 4-6.000 kroner alt efter om hun har to eller tre aftenvagter om ugen. I alt får hun cirka 38.000 kroner før skat. 

- Min løn er rimelig. Jeg ville meget hellere have flere kollegaer, sådan så patienterne kan få en ordentlig og værdig behandling, fortæller Lene Gantzel, der har været uddannet sygeplejerske i 20 år. 

Frustreret og magtesløs

Hendes stemme knækker flere gange, når hun skal fortælle om, hvordan hun har oplevet de seneste par måneder. 

- Det er kulminationen på et langt og hårdt forløb: Først kom coronaen, hvor vi konstant blev flyttet rundt på, og hvor vi hele tiden skulle tage ekstra vagter, så kom der endelig lidt ro på, så kom strejken, som blandt andet medførte rod med vores løn. Regeringsindgrebet blev dråben, der fik hele strejken til at fremstå som spild. Man bliver rasende, frustreret, magtesløs og ked af det. 

Lige nu har jeg bare fået besked på af min læge, at jeg ikke skal tænke over det. Men jeg ved, at jeg i hvert fald overhovedet ikke, skal hjælpe nogen med nogen pukkel
Lene Gantzel, sygeplejerske Sydvestjysk Sygehus 

Lene Gantzel fortæller, at hun ikke er alene med den slags følelser.

- Stemningen er meget trykket blandt mine kollegaer. Der er mange, der har måttet aflyse deres familieferie, fordi man ikke må rejse, når man strejker. Og nu føler de, at det har været til ingen nytte. 

Ingen ekstra vagter

Allerede inden strejken var Lene Gantzel forberedt på at forlade faget. Det fortalte hun om, da A4 Arbejdsliv talte med hende første gang. Dengang havde hun planer om at tage en uddannelse som mejerist eller elektriker eller tage til Norge og arbejde som sygeplejerske. På grund af strejken var hun låst i sine planer, og nu har sygemeldingen skudt dem til hjørne igen. 

LÆS OGSÅ: Ulovlig strejke er første sværdslag i sygeplejerskernes krig mod fleksibilitet

- Lige nu har jeg bare fået besked på af min læge, at jeg ikke skal tænke over det. Men jeg ved, at jeg i hvert fald overhovedet ikke skal hjælpe nogen med nogen pukkel. Jeg skal ikke hjælpe flere i det her system.

LÆS OGSÅ: Leif ville ikke strejke og fik intet ud af det: - Det er noget skidt

Den følelse står hun ikke alene med. Mange sygeplejersker inklusiv DSR-formand Grete Christensen har meldt ud, at tidligere tiders fleksibilitet er fortid. Og en gruppe sygeplejersker fra Aarhus Universitetshospital satte sågar gang i en ulovlig strejke i mandags.

Ifølge regionernes opgørelse er der 76.737 udskudte aktiviteter på sygehusene, siden strejken begyndte 19. juni. 

GDPR