46-årig død i arbejdsulykke

2021032321020560_1000
En reparatør er tirsdag aften erklæret død, efter at han sad fast indvendig i en 30 meter høj skorsten i kunstinstallationen "Elia" i Herning. Foto: Flemming Hansen/Ritzau Scanpix
24. mar. 2021 06.17
Mand er død i forbindelse med arbejde i Ingvar Cronhammars "Elia" ved Herning Kunstmuseum. Årsagen er ukendt.

En reparatør er tirsdag aften erklæret død, efter at han sad fast indvendig i en 30 meter høj skorsten i kunstinstallationen "Elia" i Herning.

Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse kort efter klokken 23.

Politiet har i løbet af aftenen forsøgt at få manden ud af skorstenen. Han befandt sig omkring to meter fra toppen. Undervejs har de dog ikke kunnet komme i kontakt med ham:

- Vi ved ikke, hvad der er sket. Muligvis sidder han fast i nogle tværstivere derinde, fortalte politikredsens vagtchef Jens Claumarch tidligere tirsdag aften.

I pressemeddelelsen fra politiet står der, at det er uvist, om manden har fået et ildebefindende, eller om der er sket en ulykke, som har ført til den 46-årige mands død.

Politiet modtog anmeldelsen tirsdag kort før klokken 18. Ud over politiet har der været redningsberedskab og ambulancefolk på stedet.

Den enorme skulptur "Elia" er tegnet af kunstneren Ingvar Cronhammar og er opført på en mark i Birk lidt øst for Herning.

Skulpturen ligger nær Herning Kunstmuseum og består af en metalkuppel samt fire hule søjler - eller skorstene, om man vil.

Det er inde i en af disse skorstene, at manden sad fast.

Reparatøren er gået ind i skulpturen fra oven, hvor han via en kran er blevet hejst ned i stålcylinderen.

- Han havde været inde én gang og skulle så derned igen. På et tidspunkt siger han til kranføreren, at han skal stoppe. Derefter har kranføreren ikke kunnet komme i kontakt med ham, fortæller vagtchefen.

Der er flere gange tidligere sket alvorlige ulykker på kunstværket. I efteråret 2016 døde to personer med kort tids mellemrum.

I oktober 2016 mistede en 21-årige mand livet, da han og en gruppe kammerater løb på skulpturen. Manden sprang ud over et rækværk og faldt mange meter ned.

Ikke længere efter mistede en kvinde livet. I det tilfælde var der tale om selvmord.

De to dødsfald førte til, at der blev monteret et sikkerhedsnet på skulpturen. I forbindelse med monteringen af nettet faldt en montør flere meter ned og måtte efterfølgende køres til hospitalet med ambulance.

I den pågældende sag ved kunstinstallationen i Herning er Arbejdstilsynet nu tilkaldt og skal undersøge hændelsen nærmere. Mandens pårørende er underrettet.

/ritzau/