Nye tal:
Hundredvis af borgere døde under og kort efter ressource­forløb

Kirkeg__rd
- Hvis kommunerne sender dødssyge borgere i ressourceforløb, er det direkte i strid med lovgivningen, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix
30. nov. 2019 12.22
Efter reformen af førtidspensions- og fleksjobordningen i 2013 er mere end 330 borgere afgået ved døden, mens de har været i ressourceforløb eller kort tid efter, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Siden 2013 har landets kommuner sendt danske borgere i ressourceforløb for at afprøve deres arbejdsevne, og i flere hundrede borgeres tilfælde er ressourceforløbene endt med, at de er afgået ved døden.  

LÆS OGSÅ: Bjarne fik førtidspension efter årelang kamp: Døde dagen efter

Således viser et nyt svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, at i alt 334 borgere i perioden fra 1. januar 2013 til 30. april 2019 er døde, mens de har været i ressourceforløb, eller senest fem uger efter. 

Det nye svar får Alternativets beskæftigelsesordfører, Torsten Gejl, til at slå alarm. 

- De her tal fortæller mig, at dødssyge borgere og terminale patienter risikerer at bruge den allersidste tid af deres liv i ressourceforløb, og det synes jeg simpelthen er dybt forkasteligt, siger Torsten Gejl til A4 Nu. 

- Jeg siger ikke, at det er ressourceforløbene i sig selv, der slår borgerne ihjel. Men hvis du er ramt af en dødelig sygdom, så skal du ikke være i en kommunal beskæftigelsesindsats. Så skal du være et helt andet og mere værdigt sted, understreger Torsten Gejl. 

LÆS OGSÅ: Advokat advarer om nedsmeltning i arbejdsskadesystemet: "Den eneste, der får noget ud af det, er min lønkonto"

Borgerne havde i gennemsnit været i ressourceforløb i knap halvandet år, da de afgik ved døden, viser svaret fra beskæftigelsesministeriet. 

Professor: Tyder på overdødelighed

De nye tal fra Beskæftigelsesministeriet får også John Klausen, professor i socialret ved Aalborg Universitet, til at spærre øjenene op. 

- Umiddelbart ser det jo ud som om, at der er en betydelig overdødelighed blandt borgere i ressourceforløb i forhold til, hvor mange der dør i resten af befolkningen, siger John Klausen.

Han understreger dog, at man skal tage forbehold for, at tallene ikke sammenligner dødeligheden for borgere på ressourceforløb med den generelle dødelighed. 

LÆS OGSÅ: Forsker med klar dom: Systemets jagt på udsatte er gået for langt

- Men det tyder på, at der har været, og fortsat er, borgere, som bliver placeret i ressourceforløb, selvom de lider af meget alvorlige sygdomme, og der ikke er et udviklingsperspektiv i forhold til deres arbejdsevne, siger John Klausen. 

Han påpeger, at Folketinget i 2018 præciserede reglerne, hvorefter ressourceforløb kun må tilbydes, hvis der er et udviklingsperspektiv i forhold til personens arbejdsevne.  

Vil sikre livline 

I kølvandet på de nye tal foreslår Alternativet og Torsten Gejl, at der bliver oprettet en særlig livline, som skal sikre, at dødeligt syge borgere ikke havner i ressourceforløb eller andre beskæftigelsestilbud. 

- Hvis ens egen læge eller en speciallæge vurderer, at en borger vil få det værre, eller at det er direkte livsfarligt for vedkommende at komme i jobprøvning, så skal der være mulighed for meget hurtigt at trække borgeren ud af systemet, siger Torsten Gejl. 

På et samråd i Beskæftigelsesudvalget i går understregede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at alvorligt og terminalt syge borgere under 'ingen omstændigheder' skal sendes i forløb, der har til formål at få dem i job. 

- På det område er lovgivningen klokkeklar. Og hvis kommunerne sender dødssyge borgere i ressourceforløb, er det direkte i strid med lovgivningen, lød det fra beskæftigelsesministeren på samrådet. 

LÆS OGSÅ: Svage kontanthjælpsmodtagere har fem gange så stor dødelighed

Han tilføjede desuden, at regeringen lige nu er i gang med en 'kritisk gennemgang' af førtids- og fleksjobsreformen fra 2013.

- I den forbindelse er der ingen tvivl om, at vi også skal se nærmere på reglerne for ressourceforløb, sagde Peter Hummelgaard. 

Ministeren ville dog ikke konkret tage stilling til, om Alternativets forslag om en livline til terminalt syge borgere skal indføres som en midlertidig løsning, mens arbejdet med at gennemgå reformen står på. 

- Men jeg vil ikke afvise noget. Alvorligt syge borgere skal ikke hænge fast i systemet, og det skal vi som politikere være med til at sikre, understregede beskæftigelsesministeren. 

Fakta: Hvad er ressourceforløb

Ressourceforløb blev indført i 2013 i forbindelse med førtids- og fleksjobreformen. 

Et ressourceforløb er et længerevarende forløb, der kan bestå af flere forskellige indsatser.

Ressourceforløb er især målrettet personer, hvor det er overvejende sandsynligt, at de uden en særlig, tværfaglig indsats vil ende med at få tilkendt førtidspension.

Men det kan også være personer med forskellige komplekse problemer for eksempel i form af sygdom eller andre helbredsproblemer, hvor udsigten til at komme i ordinært job eller uddannelse er lang.

Personer, som lider af svær sygdom, eller døjer med en betydelig funktionsnedsættelse, og hvor det er formålsløst at forsøge at udvikle deres arbejdevne, er umiddelbart undtaget fra ressourceforløb. 

Målet med ressourceforløb er at udvikle en persons arbejdsevne. Derudover er det meningen, at forløbet på sigt kan hjælpe personen i arbejde - ordinært eller fleksjob - eller i gang med en uddannelse.

Kilde: Gigtforeningen.dk