SAS' bagagefolk i strejke: Nu har Arbejdsretten pålagt dem at genoptage arbejdet

20150327-124211-3-1920x1281we__3_
Bagage hober sig op i Københavns Lufthavn, hvor ansatte i SGH, der er et underselskab til SAS, har strejket i strid med reglerne siden lørdag morgen. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
14. feb. 2022 05.25
Siden lørdag morgen har ansatte med ansvar for bagage strejket. De skal vende tilbage, afgør Arbejdsretten.

Arbejdsretten pålægger luftfartsselskabet SAS's bagagepersonale i lufthavnen at genoptage arbejdet.

Det skal ske "straks og senest ved normal arbejdstids begyndelse mandag den 14. februar". Det fremgår af afgørelsen fra Arbejdsretten søndag.

Henrik Bay-Clausen, der er formand for fagforeningen 3F's afdeling i Kastrup, kalder situationen for "ulykkelig og fastlåst".

- Arbejdet må i gang nu. Parterne må sætte sig sammen og forholde sig til den dybe krise, der er mellem ledelse og medarbejdere.

- SAS er, som andre i branchen, i en uhyre vanskelig situation. Det kalder på, at firmaet går gennem krisen sammen med sine medarbejdere, siger han i et skriftligt svar til Ritzau.

Det er personalet ved selskabet SAS Ground Handling (SGH), der hører under SAS, som siden lørdag morgen har nedlagt arbejdet i strid med overenskomsten.

Lørdag klokken 07.30 stoppede de arbejdet, og i løbet af dagen endte det med, at cirka 100 ansatte var omfattet af strejken. Efter et fællesmøde lørdag blev de ansatte pålagt at genoptage arbejdet. Men det skete ikke.

Søndag kort før middag afgjorde Arbejdsretten så, at de SGH-ansatte skal vende tilbage til arbejdet.

Det har skabt forsinkelser på en lang række afgange fra Københavns Lufthavn i weekenden. Det er især SAS, der er ramt af den overenskomststridige strejke, men mange andre luftfartsselskaber benytter sig også af SGH's bagagefolk.

Luftfartsselskabet har gennem weekenden fastholdt, at det forventer, at de ansatte snarest vender tilbage til deres arbejdsopgaver.

Lørdag og søndag har flere ledende medarbejdere været kaldt ind for at give en hånd med bagagen, så flyene kunne lette. Mange er dog kommet afsted med forsinkelser og uden bagage.

SAS forsøger i de tilfælde at sende bagagen med det næste tilgængelige fly.

På grund af problemerne med bagagehåndteringen skal nogle af de rejsende, der ankommer til Københavns Lufthavn med indchecket bagage, også vente længere på at få deres kufferter med sig.

Kort før klokken 14 søndag er der syv forsinkede SAS-afgange.

SGH håndterer dog ikke kun bagage for SAS. Selskabet håndterer bagage for over 40 selskaber i tre forskellige lufthavne - foruden København er det i Oslo og Stockholm.

Af deres kunder kan foruden SAS blandt andet nævnes græske Aegean samt DAT, der flyver til og fra Bornholm.

De kan dermed også være påvirket af strejken.

Hvis ikke de SGH-ansatte vender retur senest mandag, beder arbejdsgiversiden om et nyt retsmøde, hvor der vil blive fremsat krav om bod, fremgår det af retsbogen.

/ritzau/