FH-formand Lizette Risgaard: "Tilliden til regeringen er på et lavpunkt"

LH8A2329
FH-formand Lizette Risgaard kalder regeringens planer om at afskaffe store bededag for "en pæl ind i den danske model" Foto: Fagbevægelsens Hovedorganisation
SVM-regeringen har ifølge Lizette Risgaard forbrudt sig mod sit egentlige udgangspunkt, og hun kalder planerne om at afskaffe store bededag for "en pæl ind i den danske model". Fredag var Socialdemokratiets politiske ordfører omringet af modstandere til debat om store bededag.

Et historisk tæt bånd mellem Socialdemokratiet og fagbevægelsen er i den grad kommet på is, efter SVM-regeringen præsenterede sine planer om at sløjfe store bededag.

Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), har fra starten af tordnet mod regeringens intentioner.

Derfor var Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, også havnet i fjendeland, da der fredag var politisk debat omkring store bededag i FH’s hovedkontor.

"Lige nu er tilliden til regeringen på et lavpunkt. Jeg har talt med statsministeren og anmodet om, at vi bliver indkaldt til trepartsforhandlinger, så vi sammen kan finde nogle løsninger i stedet for, at regeringen dumstædigt holder fast i det her forslag," lød det fra Lizette Risgaard til A4 Aktuelt.

Politikere fra flere af Folketingets partier var mødt op til debatten, og fra både den røde og blå fløj blev der skudt med skarpt mod regeringen planer om at afskaffe store bededag. Flere partier har beskyldt regeringen for at være magtfuldkommen, fordi man ikke har lyttet til oppositionspartier, fagbevægelsen eller Folkekirken.

Den manglende vilje til at lytte undrer også Lizette Risgaard.

"Jeg er rigtig bekymret og også rigtig ærgerlig over, at Socialdemokratiet ikke lytter til hverken deres eget bagland, til fagbevægelsen eller til alle andre institutioner og organisationer, som har været ude og sige, at afskaffelse af store bededag er et no-go," siger FH-formanden.

Kritikken gør indtryk

Regeringen er kommet i unåde hos snart sagt hver og én i sagen om store bededag, hvilket for nylig også gav sig til udtryk i historisk dårlige meningsmålinger. SVM-regeringen har i den nyeste Megafon-måling samlet set tabt 21 mandater siden Folketingsvalget, og Socialdemokratiet selv - der fik 27,5 procent af stemmerne ved valget - ligger nu på blot 21,7 procent.

Christian Rabjerg Madsen tager dog for nu det skrantende forhold til fagbevægelsen med ophøjet ro.

"Nej, jeg mener bestemt ikke, jeg har været i fjendeland i dag," sagde han efter fredagens politiske debat i FH.

"Der er nogle spørgsmål, vi ikke ser ens på. Det er bededags-forslaget et eksempel på. Men det ændrer ikke på, at vi ser ens på behovet for at have en stærk dansk model. Og jeg oplever at have et godt og fortroligt forhold til Lizette og de andre faglige chefer,” fortæller Christian Rabjerg Madsen.

Når Lizette argumenterer for, at I blander jer i den danske model og træder ind på arbejdsmarkedsparternes banehalvdel, hvilket indtryk gør det så på dig?

“Vi er i en ekstraordinær situation i Danmark og i Europa. Både som en konsekvens af krigen i Ukraine, men også rent økonomisk i forhold til inflationen. Vi har også fortsat effekter af coronakrisen. Og det er derfor, at vi har truffet en beslutning, som vi indrømmer er ekstraordinær, men som jeg står fuldt ud på mål for. Det er en beslutning, som vi ser forskelligt på, og det anerkender jeg også. Det betyder ikke, at vi ikke kan snakke sammen, og det har vi bevist i dag," siger Christian Rabjerg Madsen.

Betyder det så, at kritikken fra Lizette og en samlet fagbevægelse preller af på dig?

“Jeg lytter altid til kritik, og særligt når den kommer fra fagbevægelsen, så gør det selvfølgelig indtryk. Men der er en sag her, som vi ser forskelligt på," siger Christian Rabjerg Madsen.

En pæl i den danske model

Lizette Risgaard understreger, at der på den anden side af debatten omkring store bededag skal genopbygges en tillid og et samarbejde med regeringen, som lige nu er på lavpunktet.

Derudover mener FH-formanden, at SVM-regeringen har forbrudt sig mod sit egentlige udgangspunkt.

"Den brede flertalsregering blev jo skabt ud fra nogle perspektiver om brede aftaler, men med afskaffelsen af store bededag har de jo ikke lyttet til andre end sig selv. I åbningstalen sagde statsministeren, at der skulle være ordentlighed, der skulle være samarbejde, der skulle være tillid. Jeg må bare sige, vi har ikke set nogen af delene her. Og det er jo derfor, det er så sørgeligt, at den her brede regering hen over midten tillader sig at se stort på, hvad befolkningen vil og også på vores aftalesystem. Det er en pæl ind i den danske model,” siger Lizette Risgaard.

GDPR