Sådan er du stillet under skolelukningen

Hjemmeundervisning_mor_barn_Anthon_Unger_Ritzau_Scanpix_1650_px
Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
4. jan. 2021 11.31
Hvis du har børn, der er hjemsendt på grund af skolelukning, skal du aftale med din arbejdsgiver, hvordan du udfører dit arbejde.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Privat.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

På grund af den stigende coronasmitte meddelte regeringen på et pressemøde d. 29. december, at skolerne skal holde lukket frem til d. 17. januar. Det betyder, at forældre til skolebørn har en lille uge til at finde ud af, hvordan hjemmeundervisning og arbejde kan hænge sammen. Undtaget er dog forældre, der arbejder i kritiske funktioner, fx sundhedspersonale. HK Privat opfordrer til, at man kontakter sin kommune for at høre mere om nødpasning.

LÆS OGSÅ: Opråb fra pædagoger: Hold jeres børn hjemme

Som udgangspunkt har du ikke ret til at blive hjemme fra arbejde, selv om dine børns skole er lukket, og du ikke kan få dine børn passet.

Hvad kan du gøre, hvis du ikke har nogen, fx bedsteforældre, som kan træde til, og dit barn er for lille til at være hjemme uden opsyn?

- Hvis du ikke kan møde på arbejde, fordi du ikke har nogen pasningsmuligheder, kan det efter HK’s vurdering ikke få indflydelse på din ansættelse, fx i form af en afskedigelse. Du er jo nødt til at være hjemme hos dit barn i den situation, hvor barnet er for lille til at være alene, siger Klara Hoffritz, advokat i HK Privat.

LÆS OGSÅ: Psykologer: Ansatte i knæ efter måneders corona-hjemmearbejde

Klara Hoffritz anbefaler, at du sætter dig sammen med din arbejdsgiver og tager en snak om, hvilken ordning der kan fungere for både dig og din arbejdsgiver.

- Din arbejdsgiver er selvfølgelig interesseret i at få arbejdsopgaverne løst, og du har en interesse i at udføre dit job, så du har en indkomst. Så det gælder om at være kreativ, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Brevkasse med Leif Donbæk: Er det arbejdsgivers ansvar, hvis hjemmearbejde knækker dig?

Klara Hoffritz har for HK Privat udarbejdet en liste over ideer, som du kan bringe i spil over for din arbejdsgiver:

  • arbejdet udføres hjemmefra
  • arbejdet udføres på andre tidspunkter
  • du arbejder det, der er muligt
  • du kan holde fri med løn
  • du afspadserer
  • du holder feriedage - eventuelt på forskud
  • du holder fridage uden løn

Hvis dit barn er hjemsendt på grund af smitte

Har skolen eller daginstitutionen sendt dit barn pga. en konkret smitte, har du ret til at blive hjemme.
Indtil 31. marts 2021 gælder der en særlig ret til barselsdagpenge til den ene af forældrene med hjemsendte børn der er til og med 13 år.

Du kan læse mere om betingelserne for at gøre brug af ordningen i HK Privats store Coronaguide. Tjek punktet: Trepartsaftalen om barselsdagpenge til forældre med hjemsendte børn som følge af covid-19: Hvad skal jeg være opmærksom på?

Om du har ret til dagpenge eller selv skal betale afhænger af omstændighederne.