A4 Aktuelt
Køb abonnement

Har du svært ved at komme i træningstøjet og holde fingrene fra slikskålen

Sådan kommer du i gang med at leve sundere

1. februar 2020 kl. 19.31
| Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Her får du tre gode råd til at komme i gang med at leve sundere fra PFA Pensions Rikke Bay Haaber

Hvert år lægger mange af os planer om at ændre livsstil i en sundere retning, og det skyldes, at langt de fleste danskere gerne vil leve sundere. Det viser blandt andet en ny undersøgelse fra PFA blandt knap 18.000 kunder.

Men det er svært at komme i gang, og selvom det rent faktisk lykkes at holde de sunde vaner i nogle uger, så er det de færreste, som formår at skabe en vedvarende ændring af vanerne.

I PFA’s undersøgelse angives manglende tid som den primære barriere for at komme i gang med en sundere livsstil. Det tyder på, at vi har svært ved at få det presset ind i en travl hverdag med job, familie og fritid.

LÆS OGSÅ: Guide til dit nye arbejdsår: Undgå chefkonflikter og puds ruderne

Vores dagligdag er i høj grad styret af vaner. Vi kører i mange henseender på automatpilot uden nødvendigvis at stoppe op og reflektere over det. Men det er værd at stoppe op og se på, hvordan vi med små greb kan ændre vaner og gøre noget godt for os selv og vores helbred.

 Her følger nogle gode råd til, hvordan det kan lade sig gøre i praksis.

Råd nr 1: Gentag, gentag gentag

Faktisk skal der ikke så meget til for at ændre vaner, som vi tror. Du skal naturligvis ville ændre en vane og tage en bevidst beslutning om at ændre den. Så du holder fast i din ændring og bliver ved med at gentage den, indtil den er blevet til en ny vane. Noget nyt, du gør helt automatisk uden at tænke over det.

Forskerne siger, at det tager mellem 30 og 60 dage at ændre en vane, så når der er bump på vejen, er det op på hesten igen. Det handler om at tage små skridt, et ad gangen og opsætte delmål, så du kan se og mærke forandringen.


Råd nr 2: Start tidligt på dagen

At holde fast i en forandring kræver viljestyrke, og den har vi mest af tidligt på dagen. I løbet af dagen bliver vi udsat for flere og flere fristelser, som vi skal modstå, og vores viljestyrke svækkes. Vær bevidst om denne cyklus, hvis du vil holde fast i en ny vane.

Er det f.eks. motion du vil have mere af, så forsøg at dyrke motion om morgenen. Er det dine kostvaner, du vil ændre, så start dagen med et nærende sundt måltid, og tag indkøbssedlen med i supermarkedet, hvis du handler ind på vej hjem fra arbejde, så du undgår fristelser.

Råd nr. 3: Få hjælp af dine nærmeste

Samtidig kan du med fordel involvere dine nærmeste i forandringen og dine mål, så de støtter op og hjælper dig på vej.

Det samme kan du gøre med dine fysiske omgivelser. F.eks. kan du stille løbeskoene frem, så du ikke kan undgå at se dem, og stille grøntsager og sunde snacks synligt fremme i køkkenet. Det lyder måske banalt, men det virker.

LÆS OGSÅ: Farlige livsstilssygdomme: Sådan redder du din kollega

GDPR